Ваксинационното покритие в Румъния с всички видове ваксини е спаднало

...
Ваксинационното покритие в Румъния с всички видове ваксини е спаднало
Коментари Харесай

Румъния: Ваксинационното покритие от всички ваксини е спаднало под 80%

Ваксинационното покритие в Румъния с всички типове ваксини е спаднало от 90% на по-малко от 80% през последните 10 години, съобщи министърът на опазването на здравето Александру Рафила, представен от Аджерпрес.

„ Имаме 12 смъртни случая от морбили, които са били изцяло предотвратими, в случай че хората са били имунизирани “, означи министърът на опазването на здравето пред Евронюз Румъния, оповестява Българска телеграфна агенция.

В началото на декември 2023 година Министерството на здравеопазването на Румъния разгласи зараза от морбили на национално ниво, с цел да направи допустима имунизацията на деца на възраст сред 9 и 11 месеца, както и на неимунизираните, на фона на обезпокоително повишаване на случаите на морбили и огромния брой хоспитализации на инфектирани деца в педиатричните и инфекциозните лечебни заведения.

По отношение на имунизацията против COVID-19 Александру Рафила сподели, че сега в складовете се съхраняват 3 млн. дози, а 7 млн. дози са унищожени или ще бъдат унищожени през идващия интервал.

Министърът осведоми, че в началото са били контрактувани към 94 млн. дози ваксина против COVID-19, а по-късно количеството е било понижено до към 80 млн. посредством продажба на част от тях. По думите му фактически закупени и употребявани са към 36-37 млн. дози. Около 7 млн. дози са унищожени или следва да бъдат унищожени в идващия интервал.

Количество от към 29 млн. дози, за които Румъния има ангажимент да закупи, само че не са купени, е предмет на търговски спор с компанията „ Пфайзер “, уточни още министърът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР