Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на

...
Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме заседание в понеделник, на
Коментари Харесай

Богдан Кирилов: Няма индикация за спиране на ваксинирането с AstraZeneca

Ваксинационният щаб продължава да работи, имаме съвещание в понеделник, на което ще обсъдим значими неща. Това съобщи пред шефът на Изпълнителната организация по медикаментите Богдан Кирилов.

По отношение на имунизацията против COVID-19 на AstraZeneca Кирилов съобщи, че на този стадий няма индикация за прекъсването на нейната приложимост. „ Оценката на Европейската организация по медикаментите (EMA) все още демонстрира, че съотношението изгода риск е позитивно, като тя предлага използването на имунизацията. Очакваме в края на идната седмица мнението на EMA във връзка с спомагателния разбор на данните за сигурност. “, разяснява той.

По думите му за втората доза от имунизацията към момента няма безапелационна рекомендация, макар че част от страните, като да вземем за пример Германия, посочиха, че обмислят втората доза да бъде от РНК ваксина. Въпреки това през вчерашния ден немският канцлер се Ангела Меркел се имунизира точно с препарата на AstraZeneca.

Кирилов изясни, че EMA изисква от производителите да дават всички данни, които имат за подобен вид съчетание на ваксини, с цел да може да бъде направена регулаторна преценка до каква степен това е допустимо.

„ Заплащането на имунизациите става след приемането, тъй че в идващите седмици, според от развиването на обстановката и разбора на данните, Европейската комисия може да предприеме дейности в друга посока. Към момента данните демонстрират, че имунизацията на AstraZeneca може да бъде прилагана. Също по този начин има опция и за препродажба и за подаяние. Това е една от главните ваксини, която ще бъде прилагана по платформата COVAX на Световната здравна организация “, добави той.

Директорът на Изпълнителната организация по медикаментите съобщи, че предходната седмица сме получили първата доставка на имунизацията на Jenssen –14 400 дози. По отношение на нейното приложение, той съобщи, че първо ЕМА ще извърши спомагателен разбор на данните от слагането й отвън Европейски Съюз. В Съединени американски щати краткотрайно стопираха слагането на еднодозовата ваксина след  шест случая на тромбози.

„ В Съединени американски щати има приложение при към 7 млн. души, като са наблюдение 6 извънредно редки и характерни тромбози, свързани с ниски равнища на тромбоцитите. Именно за това специалистите правят спомагателен разбор, преди да започва имунизационния развой в Европейски Съюз “, изясни Кирилов.

По отношение на страничните реакции при имунизациите на Pfizer и Moderna той съобщи, че при по-често се следят след използване на втората доза.

„ Всеки лекарствен артикул, без значение какъв е, има капацитет да провокира нежелана реакция. При РНК имунизациите известията, които получаваме за нежелани лекарствени реакции, са разказани в късата характерност. При тях по-често се следят след използване на втората доза, а при векторните ваксини –по-често след първата “, сподели Кирилов.

Според него все още единствено към Оксфордската ваксина се следи понижаване на интереса, само че въпреки всичко има приблизително по 500-600 лица имунизирани през последните дни с AstraZeneca

До края на юни от имунизацията на Pfizer / BioNTech ще получим 3,5 млн. и близо половин милион от имунизацията на Moderna, разгласи шефът на Изпълнителната организация по медикаментите.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР