“Ваксината за българските граждани ще бъде безплатна. В следващия петък

...
“Ваксината за българските граждани ще бъде безплатна. В следващия петък
Коментари Харесай

Ваксината срещу коронавирус ще бъде безплатна за българите

“Ваксината за българските жители ще бъде безвъзмездна. В идващия петък имаме видеоконферентна връзка с всички здравни министри от страните членки в Европейски Съюз. " Това сподели здравният министър проф. Костадин Ангелов от Стара Загора, представен от бТВ.

България ще получи 2 300 000 броя ваксини против COVID-19.

" Тогава, когато бъде основана такава ваксина, тя ще бъде безусловно безвредна за българските жители. Тя няма да бъде наложителна ", добави здравният министър.

Ваксината ще бъде включена в наложителния имунизационен календар, сподели още Ангелов.

" Тази ваксина ще се слага безусловно непринудено, по избор на всеки български жител. Българското държавно управление е направило сметка за уязвимите групи от хора, които са най-застрашени. Това са хората над 65-годишна възраст, това са хората, които имат хронични болести, това са всички чиновници на първа линия. Тяхната цифра е малко над 2 милиона. Такива са и нашите квоти, които сме декларирали за доставянето на тази ваксина и сега, в който тази ваксина издържи всички проби и бъде записана в Европейската организация - тази ваксина ще бъде обезпечена за българските жители ", съобщи здравният министър.

Проф. Ангелов уточни, че от началото на епидемията в област Стара Загора са открити 422 позитивни случая, от които дейни са 165, а умрелите са 18. Към днешна дата 17 са приетите в болница пациенти, като всички те са настанени в УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “. В регионалната болница има основана подготвеност за откриване на в допълнение 143 кревати, а при по-голям напън върху системата и още 40 кревати.

Здравният министър изясни, че с изключение на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ има още две лечебни заведения на територията на региона, които са избрани да организират лекуването на пациенти с COVID-19 – МБАЛ Казанлък и МБАЛ Тракия. При по-голямо натоварване на системата е основана опция и други лечебни заведения, ситуирани на територията на региона, да одобряват пациенти с коронавирусна зараза, стана ясно още от думите на проф. Ангелов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР