Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech е безопасна и

...
Ваксината срещу COVID-19 на Pfizer и BioNTech е безопасна и
Коментари Харесай

Ваксината на Pfizer е безопасна за деца на възраст между 5 и 11 г.

Ваксината против COVID-19 на Pfizer и BioNTech е безвредна и провокира „ постоянен “ имунен отговор при деца на възраст от 5 до 11 години, оповестиха двете компании в прессъобщение, представен от Си Ен Би Си.

Двете компании са провели тест с две дози от по 10 микрограма – към една трета от дозата за младежи и възрастни. Втората доза е сложена три седмици след първата. От проучването излиза наяве, че имунизацията се понася добре измежду децата, като имунният отговор и страничните резултати нормално са сравними с тези, следени при участниците в изпитванията, които са на възраст от 16 до 25 години.

Данните от проучването, в което са взели участие повече от 2200 деца, ще бъда показани на Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) и на другите здравни регулатори „ допустимо най-скоро “, оповестиха двете компании.

„ Нямаме самообладание да разтеглим отбраната, предоставяна от имунизацията, и към по-младата част от популацията, изключително на фона на разпространяването на Делта разновидността на ковид и сериозната опасност, която той съставлява за децата “, разяснява основният изпълнителен шеф на Pfizer Алберт Бурла.

Новите данни идват в миг, в който от ден на ден родители демонстрират интерес към опцията да имунизират децата си. В момента имунизацията на Pfizer-BioNTech е позволена за приложимост при деца на и над 12 години в доста страни, в това число и Съединени американски щати.

Очаква се тази седмица FDA да показа решението си за това кои групи хора ще могат да получат трета доза от имунизацията. В петък eкспертният съвещателен съвет към Администрацията по храните и медикаменти на Съединени американски щати предложи т.нар бустерна доза за хората над 65-годишна възраст и за уязвимите американци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР