Ваксината срещу COVID-19 на може да се окаже свързана с

Ваксината срещу COVID-19 на може да се окаже свързана с ...

Свързана ли е ваксината на Pfizer с рядко хематологично заболяване?

Ваксината срещу COVID-19 на може да се окаже свързана с увеличаване на риска от развитие на рядко кръвно заболяване, наречено Тромботична тромбоцитопенична пурпура. Това съобщава англоезичното израелско издание , позовавайки се на данни от изследвания от Института по хематология на Медицинския център „Шамир“. Все пак учените подчертават, че това изследване е малко като брой участници и информацията категорично не трябва да отказва хората от поставянето на ваксината.

ТТР е автоимунно заболяване, което причинява образуването на кръвни съсиреци в съдовете на различни органи на човешкото тяло. Изследователите от института алармират за внезапното нарастване на случаите на ТТП в страната, посочва вестникът. Четири такива случая са регистрирани само в рамките на един месец, в сравнение с данните от миналото за средно 2-3 случая годишно. Медицинският екип е установил „хронологична връзка“ между ваксинацията на пациента и появата на симптоми на рядкото заболяване. Става въпрос както за нови пациенти, така и за такива, при които заболяването се е появило отново след дълъг период на ремисия, пише .

Израел разследва дали ваксината срещу коронавирус на Pfizer причинява в редки случаи миокардит Израел разследва дали ваксината срещу коронавирус на Pfizer причинява в редки случаи миокардит
Израелското здравно министерство проучва малък брой случаи на микорадит при ваксинирани с ваксината срещу коронавирус "Комирнати" на Pf...

В резултат на това група лекари, ръководени от Мая Корен-Михович, препоръчаха на пациентите с ТТП да се ваксинират само със специалното разрешение на лекуващия ги лекар и след това да се подлагат на редовни прегледи.

„Лекарите и пациентите трябва да обърнат внимание на клиничните симптоми: слабост, неврологични проблеми, кървене и болка в гърдите“, цитира вестникът препоръките на медицинската група. Учените също така призовават здравите хора, които са били ваксинирани, да бъдат бдителни и незабавно да се обадят на лекар, ако открият някои от по-горе изброените симптоми. Ранната диагностика и съвременните терапии са увеличили дела на оцелелите с ТТР от 10% в миналото на 80% в днешно време.

Източник: actualno.com