Ваксината срещу Covid-19 на американската биотехнологична компания “Модерна“ показа близо

...
Ваксината срещу Covid-19 на американската биотехнологична компания “Модерна“ показа близо
Коментари Харесай

Нова доза надежда: Ваксината на “Модерна“ показа 95% ефективност

Ваксината против Covid-19 на американската биотехнологична компания “Модерна “ сподели близо 95% успеваемост, засилвайки очакванията за триумф в битката с пандемията от ковид.

Оптимистичните данни са от първия промеждутъчен разбор от фаза 3 на клиничното изследване на “Модерна “ и идват седмица откакто сходни резултати регистрира и различен от претендентите за ваксина – тази на “Пфайзер “ и “Бионтех “.

Фаза 3 на изследването на “Модерна “ обгръща 30 000 души, като половината получават две дози от имунизацията в период от четири седмици. Останалите получават плацебо. Междинният разбор се основава на първите 95 участници, които са развили признаци на Covid-19. Само пет от случаите на Covid-19 са били при хора, на които е прилагана имунизацията, а 90 са били при тези, получили плацебо. Данните демонстрират също, че е имало 11 случая на тежка коронавирусна зараза, само че нито един от тях не е при хора, които са били ваксинирани.

В идващите седмици “Модерна “ има намерение да подаде молба до Агенцията по храните и медикаментите в Съединени американски щати (FDA) за позволение за незабавна приложимост. Компанията чака разрешителното да се основава на финалния разбор на 151 случая с ковид и следене от над 2 месеца.

Очаква се в края на годината компанията да обезпечи 20 млн. дози от имунизацията в Съединени американски щати и 1 милиарда дози през идната година в целия свят.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР