Ваксината на Пфайзер няма да бъде единствената за деца от

...
Ваксината на Пфайзер няма да бъде единствената за деца от
Коментари Харесай

Проф. Гетов: Текат изпитвания на ваксина за деца между 3 и 5 години |

Ваксината на " Пфайзер " няма да бъде единствената за деца от 5 до 11 години. В момента в ЕМА има постъпило заявление за одобрение и оценяване на имунизацията на " Модерна " за деца от 6 до 11-годишна възраст, текат и клинични изпитвания за ваксина за децата сред 3 и 5 години. 

Това съобщи проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската организация по медикаменти, по БНР. Очакваме до края на годината дефинитивни данни на резултата на в този момент съществуващите ваксини против Омикрон. Но данните демонстрират, че употребяваните до момента ваксини са ефикасни на 70 на 100 против Омикрон , сподели проф. Илко Гетов.

Засега имунизацията за деца се приема добре в другите страни от Европейски Съюз. У нас има декларирани 120 записани за ваксина деца, във Варна са десетина деца. Но е добре рационално да израходим количествата за България, тъй като отново ще би трябвало да изхвърляме и даряваме. А при другите страни като Германия има голям дефицит - те ще ни ги вземат, изясни експертът. 

На 10 хиляди симптоматични за Covid-19 деца - 60 постъпват в болница, а 6 влизат в интензивно поделение, предизвести проф. Гетов.

Няма да се борим с антиваксърите - те са 10 на 100, ние би трябвало умерено да убедим колебаещите се, само че съм срещу стимулиране с материални средства - не може с обществени средства да се подтиква някой, тъй като решил да се имунизира. Ако до март нямаме 50 на 100 имунизирани, ще станем " гнездо на нов вид на вируса ", смята проф. Гетов.

Последните изследвания сочат, че двете дози ни защищават до 9 месеца, в този момент се изследва какъв брой време ще имаме имунитет след бустера. Най-вероятно от 9 месеца до една година. 

Положителната вест е, че вирусът стартира да се самоограничава, чакам Омикрон да бъде опашката на пандемията следващата година към септември - октомври, сподели още проф. Илко Гетов.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР