Ваксината на Moderna предлага в дългосрочен план по-добра защита от

...
Ваксината на Moderna предлага в дългосрочен план по-добра защита от
Коментари Харесай

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Ваксината на Moderna предлага в дълготраен проект по-добра отбрана от тази на Biontech/Pfizer - нейната успеваемост спада четири месеца след слагането, са открили американски учени.

Учените от американския Център за надзор и предварителна защита на болесттите са стигнали до заключението, че четири месеца след слагането на втората ваксина препаратът на американската компания Moderna обезпечава отбрана от над 90 %. Докато имунизацията на Biontech/Pfizer губи забележителна част от успеваемостта си с течение на времето. Самите производители на препарата признават, че неговата успеваемост понижава с шест % на всеки два месеца, заради което и предлагат слагането на трета доза.

В началото двете ваксини са със сходна успеваемост - Moderna обезпечава 93 % отбрана, Biontech/Pfizer - 91. Третият препарат, утвърден в Съединени американски щати - този на Johnson & Johnson, демонстрира успеваемост от 71 на 100.

След 120 дни обаче успеваемостта на Biontech/Pfizer спада до 77 %, а на Johnson & Johnson - на 68. При Moderna отбраната продължава да е постоянна - 92 на 100. Експертите от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите допускат, че това е обвързвано с по-високата доза и с по-дългия интервал сред слагането на двете дози. Същевременно би трябвало да се има поради, че успеваемостта на общоприетите ваксини против грип постоянно е едвам към 60 %.

В проучването са били включени над 3600 души, приети в болница след зараза с Ковид-19. Повечето били ваксинирани с Moderna или Biontech/Pfizer, единствено една дребна част - с Johnson & Johnson. Т.е. става въпрос за така наречен пробиви в отбраната на имунизацията - за редките случаи, в които имунизирани хора се разболяват.

Да се слага ли трета доза?

На собствен ред от Biontech/Pfizer цитираха данни от Израел, които също сочат, че успеваемостта понижава с времето. Но повишаване на отбраната може да се реализира с слагането на трета доза от препарата. И от Moderna тестват сега резултата при слагането на бустерна инжекция с цялостна или с половин доза.

Засега няколко страни, измежду които Германия, Израел и Съединени американски щати, предлагат слагането на трета доза единствено на рисковите групи - възрастни хора и такива с съпътстващи болести. Очаква се скоро и американската Агенция за надзор на храните и медикаментите да излезе с нови рекомендации по отношение на бустерната доза от препаратите.

Байдън вкара наложителна имунизация за 100 милиона американци

Междувременно в Съединени американски щати са имунизирани 180 милиона души или към 55 % от популацията. За да се опита да ограничи разпространяването на болестта най-много в южните щати, предходната седмица американският президент Джо Байдън вкара наложителна имунизация за всички работещи в държавната администрация, здравните институции и огромните компании. Новото предписание визира съвсем две трети от работещите в Съединени американски щати.

" Моето обръщение към неимунизираните американци е следното: какво още чакате? Какво още би трябвало да видите? ", попита американският президент. " Направихме имунизациите безвъзмездни, безвредни и комфортни ", сподели той и добави: " Бяхме търпеливи, само че търпението ни се изчерпва ".

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР