Ваксината на AstraZeneca все пак ще се прилага с повишено

Ваксината на AstraZeneca все пак ще се прилага с повишено ...

В България жените в риск от тромбози няма да се ваксинират с AstraZeneca

Ваксината на AstraZeneca все пак ще се прилага с повишено внимание на жени под 60-годишна възраст. Препаратът няма да се прилага на пациентки с рисков фактор за тромбози, на тях ще им се поставя друга ваксина. Това каза директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.
По думите му това решение е взето, след като Европейската агенция по лекарствата , че е възможна връзка между препарата и случаи на необичайни тромбози на мозъчен синус и на вена в коремната област.
Сред симптомите на тромбози са главоболие, болка в корема, подуване на крайниците и замъглено зрение, обяснява той. Експертите от ЕМА не препоръчват специфична профилактика след поставянето на ваксината и призовават пациентите сами да следят състоянието си.
"Съобщените нежелани реакции след прилагането на AstraZeneca са изключително редки", заявява още той. "Съотношението между полза и риск от препарата все още е положително", посочва Кирилов.
"Продължава предварителния преглед от страна на ЕМА на данни на три нови ваксини, сред които и руската", посочва директорът на ИАЛ. Към момента се оценяват клиничните данни от фазите от едно до три.
Продължават и предварителните консултации за китайската ваксина Sinovac. Провеждат се и консултации по отношение на ефикасността спрямо новите варианти на вируса.
Още:

Източник: actualno.com