Ваксината на AstraZeneca у нас няма да се прилага при

...
Ваксината на AstraZeneca у нас няма да се прилага при
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага само при жени под 60 г. с повишен риск от тромбоза

Ваксината на AstraZeneca у нас няма да се ползва при дами под 60 години, за които има здравна преценка, че са в нараснал риск от тромбоза и/или анамнеза за тромбоцитопения (необичайно ниски равнища на тромбоцитите в кръвта). Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след съвещание на имунизационния щаб в понеделник.

Това на процедура удостоверява към този момент дадените насоки при дами под 60 години и не се пристъпва към обсъжданите като да вземем за пример имунизацията въобще да не бъде прилагана при хора под 60 години.

Освен това всички, които са получили първа доза от имунизацията на AstraZeneca и които не са показали съществени нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от нея. Втора доза от AstraZeneca ще могат да получат в това число дамите под 60 години, в случай че се реши, че не са в нараснал риск от тромбози, изясни Ангелов.

Хората с първа доза от AstraZeneca, които не желаят втора доза от нея, могат да получат втора доза от Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията ще се смята за приключена. Само след сложени 2 дози ваксини ще се издава документ.

Имунологът проф. проф. Марияна Мурджева от имунизационния щаб сподели, че е по-добре втората доза да е от AstraZeneca , тъй като за тази скица има извършени клинични изследвания. Втората алтернатива за избор на Pfizer/BioNTech се дава, с цел да може имунизационният развой да бъде приключен и да няма хора, които да останат единствено с една доза, изясни здравният министър. Той добави, че този метод е в унисон с практиката в други страни като Германия и Франция, макар че за тази скица още няма резултати от изследвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР