Ваксината на AstraZeneca у нас няма да се прилага при

...
Ваксината на AstraZeneca у нас няма да се прилага при
Коментари Харесай

Ваксината на AstraZeneca няма да се прилага само при жени под 60 г. с повишен риск тромбоза

Ваксината на AstraZeneca у нас няма да се ползва при дами под 60 години, за които има здравна преценка, че са в нараснал риск от тромбоза и/или анамнеза за тромбоцитопения (необичайно ниски равнища на тромбоцитите в кръвта). Това заяви здравният министър Костадин Ангелов след съвещание на имунизационния щаб в понеделник.

Това на процедура удостоверява към този момент дадените насоки имунизацията да се ползва с нараснало внимание при дами под 60 години и не се пристъпва към обсъжданите по-рестриктивни разновидности като да вземем за пример имунизацията въобще да не бъде прилагана при хора под 60 години.

Освен това всички, които са получили първа доза от имунизацията на AstraZeneca и които не са показали съществени нежелани лекарствени реакции, могат да се имунизират с втора доза от нея. Втора доза от AstraZeneca ще могат да получат в това число дамите под 60 години, в случай че се реши, че не са в нараснал риск от тромбози, изясни Ангелов.

Хората с първа доза от AstraZeneca, които не желаят втора доза от нея, могат да получат втора доза от Pfizer/BioNTech не по-рано от 84 дни след първата доза на AstraZeneca. Тогава имунизацията ще се смята за приключена.

Имунологът проф. проф. Марияна Мурджева от имунизационния щаб сподели, че е по-добре втората доза да е от AstraZeneca , тъй като за тази скица има извършени клинични изследвания. Втората алтернатива за избор на Pfizer/BioNTech се дава, с цел да може имунизационният развой да бъде приключен и да няма хора, които да останат единствено с една доза, изясни здравният министър. Той добави, че този метод е в унисон с практиката в други страни, макар че за тази скица още няма резултати от изследвания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР