Ваксината на Астра Зенека може да бъде изтеглена от България.

...
Ваксината на Астра Зенека може да бъде изтеглена от България.
Коментари Харесай

Ваксината на Астра Зенека може да бъде изтеглена от България

Ваксината на " Астра Зенека " може да бъде изтеглена от България. Това разгласи здравният министър Костадин Ангелов. Здравните управляващи регистрираха сериозен спад на интереса към ваксиниране с този артикул. А при започване на идващия месец се чака доставка на огромно количество РНК-ваксини и тогава ще можем да избираме с какво да се имунизираме.

Символичен е ползата към имунизацията на " Астра Зенека " у нас, въпреки по думите на здравния министър от здравна позиция тя да е ефикасна.

" Ваксините ще бъдат изтеглени, в случай че няма никакъв интерес към тях. Ще бъдат съхранявани в хладилниците или Булбио, или на РЗИ, или към този момент според договорите, които имаме подписани от Европейска комисия с компаниите производители ще преценим какво да вършим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, не сме изхвърлили нито една ваксина, което е достижение ", сподели здравният министър Костадин Ангелов.

В идващите дни би трябвало да стане ясно по какъв начин ще се действа с хората, които имат сложена първа игла и какво би трябвало да създадат тези, които желаят да получат втора доза от имунизацията на " Астра Зенека ". Засега няма общоевропейско решение по какъв начин да се действа с имунизацията. Но по думите на Костадин Ангелов има предложение на португалския здравен министър да бъде признато " Астра Зенека " при хора под 60-годишна възраст да бъде лимитирана. След съвещания с екпертни препоръки ще се вземе решение по какъв начин да се действа с имунизацията на " Астра Зенека " у нас.

" По отношение на тези, които наложително желаят да си слагат имунизацията на " Астра Зенека ", това също ще го обсъдим и ще вземем решение дали това тяхно предпочитание да бъде удовлетворявано, в случай че имунизацията бъде спряна съответната възрастова група ", добави здравният министър.

Колкото до проблемите с електронния указател за записване на час за ваксина - сега е допустимо имунизирането единствено с Оксфордската ваксина. В София от осведомителните РНК ваксини няма.

" До края на този месец ще инфорираме лицата за наличния тип ваксина в съответните имунизационни центрове, с цел да не се получава по този начин, че те отиват в центъра и там няма имунизацията, която те избират ", съобщи Жени Начева, заместник-министър на опазването на здравето

Обмисля се логаритъм, който да улесни персоналните лекари при приемането на имунизациите от РЗИ-тата у нас, с цел да не се стига до опашки. На 16 април в България се чакат и първите 14 400 дози от четвъртата утвърдена ваксина в Европейския съюз, тази на " Янсен ", а 10 дни по-късно още 24 000.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР