Ваксината на Астра Зенека може да бъде изтеглена от България.

Ваксината на Астра Зенека може да бъде изтеглена от България. ...

Ваксината на Астра Зенека може да бъде изтеглена от България


Ваксината на "Астра Зенека" може да бъде изтеглена от България. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов. Здравните власти отчетоха сериозен спад на интереса към имунизиране с този продукт. А в началото на следващия месец се очаква доставка на голямо количество РНК-ваксини и тогава ще можем да избираме с какво да се ваксинираме.

Символичен е интересът към ваксината на "Астра Зенека" у нас, макар по думите на здравния министър от медицинска гледна точка тя да е ефикасна.

"Ваксините ще бъдат изтеглени, ако няма никакъв интерес към тях. Ще бъдат съхранявани в хладилниците или Булбио, или на РЗИ, или вече съгласно договорите, които имаме подписани от ЕК с фирмите производители ще преценим какво да правим с тях. До момента не сме унищожили нито една ваксина, не сме изхвърлили нито една ваксина, което е постижение", каза здравният министър Костадин Ангелов.

В следващите дни трябва да стане ясно как ще се процедира с хората, които имат поставена първа игла и какво трябва да направят тези, които искат да получат втора доза от ваксината на "Астра Зенека". Засега няма общоевропейско решение как да се процедира с ваксината. Но по думите на Костадин Ангелов има предложение на португалския здравен министър да бъде прието "Астра Зенека" при хора под 60-годишна възраст да бъде ограничена. След консултации с екпертни съвети ще се вземе решение как да се процедира с ваксината на "Астра Зенека" у нас.

"По отношение на тези, които задължително желаят да си поставят ваксината на "Астра Зенека", това също ще го обсъдим и ще вземем решение дали това тяхно желание да бъде удовлетворявано, ако ваксината бъде спряна съответната възрастова група", допълни здравният министър.

Колкото до проблемите с електронния регистър за записване на час за ваксина - в момента е възможно ваксинирането само с Оксфордската ваксина. В София от информационните РНК ваксини няма.

"До края на този месец ще инфорираме лицата за наличния вид ваксина в съответните ваксинационни центрове, за да не се получава така, че те отиват в центъра и там няма ваксината, която те предпочитат", заяви Жени Начева, заместник-министър на здравеопазването

Обмисля се алгоритъм, който да улесни личните лекари при получаването на ваксините от РЗИ-тата у нас, за да не се стига до опашки. На 16 април в България се очакват и първите 14 400 дози от четвъртата одобрена ваксина в Европейския съюз, тази на "Янсен", а десет дни по-късно още 24 000.

Източник: bnt.bg