Важното е да има воля за промяна. Представете си какво

...
Важното е да има воля за промяна. Представете си какво
Коментари Харесай

Сингапур иска 0% ръст на частния автопарк

Важното е да има воля за смяна. Представете си какво би станало у нас, в случай че някой посмее даже да вкара за разискване тематика за по-кардинални ограничения против замърсяването на въздуха! В Сингапур обаче работят съществено. От 1 февруари в страната се приключва регистрацията на коли на физически лица, а това, жестоко казано значи, че се приключват и продажбите на коли.

За да купи нов автомобил, човек би трябвало да получи публично позволение. Това се прави за прекосяване към градския превоз, с цел да се облекчи трафика.

Сертификат за нов автомобил може да получиш против документ, че си предал остарелия за скрап. Интересното е, че всеки месец в страната се организират търгове, на които се дефинират цените на документите. Това значи, че се наддава за правото да закупиш нов автомобил.

Оттук следва и заключението, че действително продажбите не се стопират и отново ще може да се купуват коли. Да, по принцип е по този начин, само че ще внесем уточнението, че цената на документа за правото да купиш нов автомобил коства колкото самият автомобил. В последно време междинната цена на подобен документ е била 33 000 евро. Другата измама е, че документът важи 10 година. След това притежателят или би трябвало да се откаже от автомобила, или би трябвало да удължи документа с още 10 години, само че това може да направи единствено един път.

И нещо друго. Пътният налог на модел от междинния клас е към 2500 евро, а пътищата и паркингите са платени.

При население от 5,6 млн. индивида в Сингапур, автопаркът възлиза на 575 000 персонални автомобила. Това надалеч не е доста съпоставено със София, само че разликата е, че градът-държава страда от липса на територия.

Статистиката споделя, че към 12% от общата повърхност на сушата в Сингапур е заета от пътища. Земята е толкоз малко, че в няколко случая се е наложило да се отнеме територията на гробища, с цел да се построят пътища. Но вариантите за разширение на транспортната мрежа към този момент са съвсем изчерпани.

Сингапурският регулатор Land Transportation Authority (LTA) се насочва към рационализиране на системата за публичен превоз, по-конкретно посредством разширение на железопътната мрежа. Тази година за рационализация на така и така отличния публичен превоз ще бъдат изхарчени $4 милиарда

До момента растежът на регистрации на частни коли е бил 0,25% годишно, само че посредством новата мярка LTA счита, че ще го ограничи на 0%. Възможност за спомагателен растеж на регистрациите ще бъде обсъждана през 2020 година

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР