Важно решение дойде от Европа, свързано е с бързите кредити.

...
Важно решение дойде от Европа, свързано е с бързите кредити.
Коментари Харесай

Европа с важно решение за длъжниците от бързи кредити

Важно решение пристигна от Европа, обвързвано е с бързите заеми. Събощават го от? Активни консуматори ".

Ако на потребителя не е обявена правилно общата дължима сума и/или годишен % на разноските, той дължи единствено главницата.

На 21.03.2024 Съдът на Европейския съюз (за краткост " Съд на Европейския съюз " ) излезе с Решение по дело C‑714/22, по питане на Софийски областен съд по дело против компанията " Профи заем България " ЕООД.

Запитващата пълномощия си задава въпроси, по отношение на определянето на ГПР (годишен % на разходите), по отношение на последствията от неточното изтъкване на размера на този % в контракт за заем, както и по отношение на пропорционалността на глобата, планувана в българската правна уредба при неопределено изтъкване на този % (съгласно ЗПК контракт за потребителски заем, в който не е посочен ГПР, е незабележим, като потребителят дължи единствено чистата стойност на заема, без лихви или разходи).

Ето за какво посочената пълномощия си задава въпроса дали в тази ситуация контрактуваното заплащане за спомагателните услуги " Фаст " и " Флекси " съставлява разход, който е трябвало да бъде включен във формулата за пресмятане на ГПР и дали неточното посочване на този % в обсъждания контракт за кредит може да се приравни на непосочване на упоменатия %. Освен това тя си задава въпроси по отношение на пропорционалността на националната правна уредба, която предвижда санкция под формата на незначителност за контракт, в който е посочен погрешен ГПР, и по този начин лишава кредитора от правото му на плануваните в този контракт лихви и разноски.

На второ място, запитващата пълномощия си задава въпроси дали клаузите на контракт за заем, отнасящи се до спомагателни услуги, попадат в главния предмет на този контракт за заем и вероятно дали имат неравноправен темперамент.

На трето и последно място, запитващата пълномощия си задава въпроси по отношение на разпределението на правосъдните разходи, и по-специално дали правосъдните разходи би трябвало да бъдат споделени, в случай че искът бъде отчасти почетен.

Съд на Европейския съюз даде отговор на въпросите заложени от СРС дали спомагателни услуги би трябвало наложително да се включват в общите разноски по заема и ГПР. В съответния случай такива са приоритет при разглеждане на искане за разпределяне на заем и даване на сумата; отсрочване на изплащането на месечни вноски; понижаване на размера на месечни вноски. Но в практиката можем да открием доста сходни спомагателни услуги на разнообразни сдружения като:

– Такси за разглеждане на искане за заем

– Такси за бързо утвърждение (приоритет)

– Такси за поръчител (поръчител)

– Такса за оценка на кредитоспособността

– Такси при веселба на заплащане (напр. за изпращане на уведомления, визити на адрес и т.н.)

– Такси за банкови гаранции

Според Съд на Европейския съюз и българската правосъдна процедура, в случай че ГПР не е правилно посочен, то се приравнява на изчезнал подобен, заради което договорът за потребителски заем е нереален и потребителя дължи единствено чистата стойност – т.е. главницата.

Съд на Европейския съюз отсъжда също, че когато закупуването на посочените спомагателни услуги се оказва наложително изискване за приемането на съответния заем или съставлява уговорка, която е дефинирана тъй че, да прикрие действителните разноски по този заем, те би трябвало да се включат в общите разноски по заема. Ако това не се направи, според нашето законодателство, потребителят дължи единствено толкоз колкото е получил – т.е. главницата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР