Важно лекарство за диабет отново липсва по аптеките. За това

...
Важно лекарство за диабет отново липсва по аптеките. За това
Коментари Харесай

Важно лекарство за диабет изчезна от аптеките, фитнес инструктори обаче го предлагат на двойна цена

Важно лекарство за диабет още веднъж липсва по аптеките. За това алармираха читатели и пациентски организации. В същото време фитнес инструктори въртят черна борса с него, тъй като медикаментът нашумя в последно време като чудодеен лек за намаляване, научи " Телеграф “.

" Оземпик “ се употребява за надзор на равнището на кръвната захар при диабетици. От компанията производител, която е датската компания " Ново Нордиск “, са изтъкнали, че няма да има доставки за България до юли в това число. По този метод обаче пациентите са сложени в риск.

Дефицит

" Лекарството липсваше и преди, то е дефицитно. На моменти има избрани бройки и по-късно още веднъж изчезва. Фирмата е уведомила, че няма да го доставя през идващите няколко месеца. Предполагам, че се дължи на индустриални проблеми, макар че в писмото не е конкретизирано “, разяснява пред " Телеграф “ ръководителят на Асоциацията на притежателите на аптеки Николай Костов. Той изясни, че медикаментът няма сурогат.

" Има сходен на таблетки, само че не е безусловно същият. Затова персоналният доктор би трябвало да реши какво да одобри краткотрайно, до момента в който доставките се възобновят.

Ефект

" Оземпик “ нашумя извънредно доста в последно време като препарат за намаляване. Твърди се, че се употребява необятно поради резултата му да потиска апетита. Запознати настояват, че фитнес инструктори го оферират всеобщо на клиенти, и то на двойни цени. Докато в аптеките инжекционният разтвор (4 дози по 0,25 mg в кутия) коства към 187 лв., то на черно цената скача на към 360 лв.. Някои си го набират от Румъния, където го купуват за към 220 лв..

В същото време обаче медикаментът може да провокира доста странични резултати.

" Сред най-сериозните са развиване на панкреатит. При някои води до запек, а при други - до тежка диария и загуба на течности, което още веднъж е рисково “, сподели още Николай Костов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР