Важно е родителите да обясняват на децата защо има правила,

...
Важно е родителите да обясняват на децата защо има правила,
Коментари Харесай

Съвети за родители: Как да говорим с децата

Важно е родителите да изясняват на децата за какво има правила, какъв е смисълът им, а не просто да им ги постановат с поучителен звук , сподели за Българска телеграфна агенция Нора Гавазова, ръководител на фондация „ Калейдоскоп “ и преподавател. Според нея това би помогнало да се променим и като общество. Когато разпоредбите са налагани назидателно, без да бъде пояснен добре смисълът им, вътрешната мотивация липсва и в един миг те стартират да не работят, добави Гавазова.

Според нея има наклонност родителите у нас да приказват повече с децата си, само че огромният въпрос е по какъв начин го върша т. По думите на специалиста възрастните би трябвало не толкоз да дават отговор, едвам подтикват дребните да задават още въпроси, да подхранват любознанието и жаждата им за познания, да ги учат да мислят независимо и да се аргументират.

До огромна степен разликите сред поколенията не са чак толкоз основни, децата са такива, каквито сме били и ние , уточни Гавазова. По думите й огромната отлика е във високотехнологичния екранен свят, който прави хората по-пасивни и консуматорски настроени . При децата това дава тежки отблясъци, тъй като мозъкът не е подготвен за сходна „ офанзива “, добави специалистът.

Нора Гавазова посочи, че колкото по-малко е детето, толкоз за по-кратко би трябвало да бъде изложено на екраните. Освен това отговорността на възрастните е да лимитират устройствата и, когато детето е готово, да му основат просвета на ръководство, да му кажат, че индивидът е стопанин на технологиите, а не назад, добави тя.

Според нея от ден на ден българи се интересуват от тези тематики и това е доста хубаво. В това отношение и ролята на учителите е доста значима, сподели още специалистът. Тя е безапелационна, че изкуственият разсъдък няма по какъв начин да размени педагозите , защото общуването не е мощната му страна. Учителите, обаче, би трябвало да се настроят да демонстрират креативност, да подтикват децата към ученолюбивост, а не да изискват смирение и повторяемост, уточни Гавазова.

Според нея българските преподаватели от ден на ден схващат, че би трябвало да поддържат връзка по нов метод с децата, само че това изисква те да имат повече независимост и поддръжка от просветителното министерство, от страната. По думите на Гавазова унифицирането и капсулирането на просветителната система би трябвало да спре, както и това учителите да бъдат затискани с бумащина. Всъщност огромният проблем е в системата, а не в тях, сподели още специалистът. Според нея са нужни структурни промени , а не толкоз на равнище наличие на учебниците и кое в кой клас да се учи.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР