Важно е предстоящите избори да излъчат устойчиво управление, което да

...
Важно е предстоящите избори да излъчат устойчиво управление, което да
Коментари Харесай

Радев: Необходима е активна информационна кампания за машинното гласуване

Важно е идните избори да излъчат стабилно ръководство, което да се заеме с неотложните промени и приемането на стратегически за страната решения. Това съобщи президентът Румен Радев, който организира работна среща с министрите и представители на институциите, виновни за организацията и провеждането на изключителните парламентарни избори на 2 октомври.

" От голямо значение за всички нас е тези избори да излъчат стабилно и отговорно управническо болшинство, което да се заеме с неотложните промени и вземането на стратегически за страната ни решения. Важно е също по този начин това болшинство да се употребява с висока легитимност. А тя идва от висока изборна интензивност. Високата изборна интензивност изисква както дейна акция и ангажираност на партиите и на претендентите за народни представители с ясни стратегии и послания за привличане на гласоподаватели, по този начин и виновна работа на изборната администрация и страната, даващи убеденост в честността, прозрачността и достъпността на изборния развой. На първо място това значи повишение на доверието в машинния избор. Машинното гласоподаване потвърди своята успеваемост за фрапантно понижаване на недействителния избор, както и броят на сбърканите и манипулирани протоколи способства и за понижаване на купения избор ", сподели президентът Радев при започване на срещата.
Той съобщи, че е нужна дейна осведомителна акция за машинното гласуван е. По думите му са нужни ясна методика, обществени и транспарантни дейности, които да дадат убеденост на партиите и жителите в неналичието на каквито и да са операции по машините на всички стадии от подготовката и провеждането на изборите - от съхраняването на машините през зареждането на софтуера и ключовете до превозването, гласуването и отчитането на резултата.

" Необходима е и дейна осведомителна акция за машинното гласоподаване и аз се надявам всички материали, разяснителни за тази акция, да бъдат направени в точния момент и надлежно се надявам медиите да се ангажират с тяхното регулярно лъчение ", посочи президентът.
Той напомни, че изборите, проведени от двете служебни държавни управления м.г., демонстрираха, че е допустимо да се води резултатна война против купения избор .

" Уверен съм, че битката с това неприемливо в една демократична страна събитие ще бъде приоритет и на настоящето държавно управление, и на органите на реда ", сподели още Румен Радев.
И тази година той чака Министерство на външните работи благодарение на държавната администрация да даде опция на всеки български жител зад граница да упражни своя избор.

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова регистрира като проблем съхранението на машините за гласоподаване.

" Изборният кодекс разпорежда, че отговорността за съхранението на машините е предоставена на Министерски съвет. ЦИК има единствено контролни функционалности и няма по какъв начин ЦИК да бъде натоварена по едно и също време със съхранението и контрола върху това предпазване ", сподели тя.
Друг проблем за ЦИК е гласуването в чужбина и по-точно приемането на изборните протоколи, тъй че членовете на изборни комисии да не чакат до сутринта.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев съобщи, че ще употребяват всички положителни практики за застраховане на законосъобразното протичане на изборния развой. Стремеж е да се спрат новите практики за деформиране на вота на гласоподавателите и да се показват пред закона отговорните за тях.

Министерство на вътрешните работи е основало проект за деяние, дилемите са разпределени , сподели Демерджиев.

" Ще направя всичко належащо, дружно с поверената ми институция да обезпеча закономерен сигурен развой, умерено протичане на изборния развой, както и самобитно привършване на изборите по този начин, че да има доверие и легитимност на постигнатия резултат ", добави той.
Служебният министър на външните работи Николай Милков съобщи, че е основана работна група " Избори " , която покрива спектъра от деяние на СИК-овете в чужбина, както и логистиката. Разчита се на същите хора от предходната година. Дадени са инструкции на задграничните представителства да получат позволение за осъществяване на изборите.

Вече има и получени единодушия, които са към десетина, само че ще порастват. Очакваме разкриването на 700 до 750 секции, само че министерството се приготвя за организация на към 800 секции, сподели външният министър.

Той сподели още, че е отпусната сума за образуване и осъществяване на изборите в чужбина - над 7 милиона и 635 хиляди лева

Милков счита, че в Русия няма да има проблеми с поисканите изборни секции. Там нормално се провеждат 4 - 5, в този момент може да има евентуално 3.

По отношение на Украйна нямаме посолство, само че сме поискали тук в България единодушие посредством украинското посолство. Ще се разчита на интензивността на българската общественост, тъй като командироването е в изискванията на действителен боен риск. Милков прикани за бързо приготовление на книжата, с цел да може да се провежда изпращането.

Служебното държавно управление към този момент утвърди разноските по подготовката и произвеждането на изборите.

Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лв.. Народното събрание не гласоподава смяна в Изборния кодекс и гласуването ще е единствено с машини в секциите с над 300 гласоподаватели.

Ще бъдат отпечатани и бюлетини, които ще влязат в приложимост, в случай че машината откаже, тъй като не може да се заменя. Прогнозните планове сочат, че към 800 ще са секциите в чужбина, в над 65 страни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР