„Важно е какво бъдеще искаме за децата си. Важно е

...
„Важно е какво бъдеще искаме за децата си. Важно е
Коментари Харесай

Павлова: Важно е какво бъдеще искаме за децата си


„ Важно е какво бъдеще желаеме за децата си. Важно е каква Европа ще им оставим, по какъв начин да я запазим и с какво да допринесем като българи “.

Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова по време на първата огромна социална полемика по целите на страната ни „ 101 дни до София – Столица на Европа “, проведена взаимно със Сдружение „ ПанЕвропа България “ и представителството на Европейската комисия у нас, предава пресцентърът на Министерството.

Младежката претовареност, нововъведенията и образованието ще са измежду главните цели на страната ни по време на първото българско председателство, стана ясно от презентацията на министър Лиляна Павлова.

„ Започваме от ранното детско развиване с поощряване на предприемачеството и въвеждането на всички технологии в просветителните системи “, означи тя.

Ще настояваме точно през нашето председателство да бъдат признати и стратегиите за обучение, младежи и спорт като програмата „ Еразъм плюс “, съобщи министърът.

Тя напомни, че 2018 година е значима, тъй като е в края на мандата на актуалните Европейска комисия и Европейски парламент и от нас зависи по какъв начин ще завърши този програмен интервал, който ще завърши по времето на Австрийското и Румънското председателство и какъв звук ще бъде заложен в бъдеще.

„ Имаме неповторимия късмет председателството да ни сплоти “, съобщи тя при откриването на дебата, на който участваха представители на неправителствени и цивилен организации, посланици, сегашни и някогашни политици от разнообразни партии, социолози, публицисти.

„ Заедно може да допринесем за първото усещане за България като център на европейската политика “, сподели Гергана Паси, президент на „ ПанЕвропа България “ и някогашен министър по европейските въпроси. „ Иска ми се посланието ни да е „ Европа на младежта “ и да получим отговор на въпроса по какъв начин Европа ще води най-важната война – за гении и за човешки капитал “, добави тя.



По време на полемиката министър Павлова показа и целите Триото Естония – България – Австрия, утвърдени през юни тази година и националните послания – консенсус, конкурентоспособност, кохезия, които станаха основа на днешните диспути.

Сред значимите досиета, които ще се преглеждат по време на Българското председателство са сигурност и непоклатимост, предприемачество и нововъведения, и основаване на съгласуваност, най-много със страните от Западните Балкани.

"Имаме упоритостта да бъдем „ Балканско председателство “, напомни министър Павлова и удостовери готовността страната ни да работи за европейската вероятност за жителите на прилежащите страни.

Ще пазиме националните ползи при договарянията за бъдещата кохезионна политика на евросъюза след 2020 – сподели министър Павлова в отговор на въпрос от залата и добави:„ Неутралитетът и салдото не значат липса на национална позиция и на ясни послания “.

„ Днес можем да обявим, че ще създадем Граждански съвет за всички вас, които желаете да се включите в реализирането на Българското председателство. Така ще имаме противоположна връзка, ще получим извънредно потребни препоръки, а и това е метод да притеглим българите от чужбина “, заяви министър Павлова със заключителните си думи в края на общественото разискване.

Тя заяви още, че в това число ръководителят на Европейската комисия Жан Клод Юнкер е поканен да взе участие в цивилен спор у нас, с цел да може всеки искащ да зададе въпросите, които го вълнуват.

Допълнително ще се посочи дали сходен спор да се провежда при започване на председателството или през май 2018 година, когато е срещата на върха за Западните Балкани.

„ Посланията, които чух, за мен удостоверяват две неща – определения от нас метод да приказваме за младежите и да търсим тяхното присъединяване е вярната посока, а девизът „ Съединението прави силата “ е по-валиден от всеки път. Имам удовлетворението, че ще успеем да създадем председателството на Съвета на Европейски Съюз, както и присъединението ни преди десетилетие, надпартийна тематика, по която ще търсим обединяването, а не разединението “, сподели министър Павлова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР