Важно е как ще се погрижим за хората, които ще

...
Важно е как ще се погрижим за хората, които ще
Коментари Харесай

Хекимян: Ще работим за 50% увеличение на заплатите на непедагогическия персонал и медицинските сестри в училищата и детските градини

Важно е по какъв начин ще се погрижим за хората, които ще работят в детските градини. Това съобщи претендентът на за кмет на София на среща с КНСБ.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 223
" Да, планираме построяването на 37 детски градини, би трябвало да продължи построяването и на яслени групи и яслени заведения, и учебните заведения, които планираме да изградим, само че сме виновни към това учителите, които ще работят в тях, да имат почтено възнаграждение. Кметът на София е значима фигура и тя може да упорства нарастването на учителските заплати да продължи. Трябва да влагаме в нови работни места за детските градини и яслените групи, и да се влага в образованието по този метод. Медицинските сестри – увеличението на заплатите им планираме да се случи с 50%. Защо е значимо това? Трябва да притеглим тези хора да останат тук, само че и да притеглим нови фрагменти, защото има дефицит в детските градини и учебните заведения “, сподели той.

„ Чух мнения, че в случай че вдигнем заплатите на медицинските сестри и непедагогическия личен състав, те ще стигнат тези на учителите. Затова споделих, че учителските заплати би трябвало да бъдат повишавани, само че тези на медицински сестри, които са под прага на груповия трудов контракт, сигурно също би трябвало да се вдигнат “, добави още той.

" Вие сте хора с доста опит, знаете по какъв метод фрагментите се трансферират от едно на друго място. От лечебните заведения, било то общински или просто лечебни заведения, хора на по-висока възраст се трансферират към детските градини. Такъв вид текучество има. Дори при срещите, които направихме с читалищата – там засегнахме тематиката с музейните служащи, които стават учители. Това става, тъй като се получават повече пари и има успокоение. Виждах по какъв начин през настояването на Фандъкова и София като водач в региона парите за учителите бяха увеличени. Същото би трябвало да се случи и за медицинските чиновници и непедагогическия личен състав. Тук огромният проблем е достигането на по-високи заплати, които приближават заплатите на учителите и лекарите, и какъв ще е механизмът техните заплати да вървят нагоре ", акцентира Хекимян.

" В първите си изказвания споделих думата „ приюти “ – нещо доста значимо, засягащо още веднъж работещите хора. Ако аз нуждая се родител да получава здравна грижа, това значи или да спра да работя, или да платя на различен човек за гледане и грижа. Второто е много недостъпно, тъй като се оказа, че няма задоволително хора. Това е голям проблем освен в София, а и в цялата страна. Следствен отдел към окръжна прокуратура може да се ангажира със основаването на приюти. Това не е непостижима цел, има и бази. Тук приказваме за инвестицията в фрагментите, в заплатите им, привличането на младежи, които да работят тази специалност и да получат кариерно развиване ", добави той.

Той още веднъж разясни за нарастването, което възнамеряват за медицинския личен състав и непедагогическия подобен. " Казах, че столичният кмет и София да били в ролята на мотор за увеличение на учителските заплати в последните години и това би трябвало да продължи на национално равнище. Ние ще продължим да настояваме за нарастване на учителските заплати, с цел да стане още по-престижна специалността. 37 детски градини, редом с това създаване на яслени групи и яслени заведения. Там са включени доста учители. Искаме да влагаме в отварянето на нови работни места за учителите и медицинските лица. 6 учебни заведения планираме да бъдат направени, едно от тях към този момент се строи. Образователния комплекс „ Манастирски ливади – Запад “ - построява се учебно заведение, детска градина, актова зала. Южните региони имат потребност от създаване на учебни заведения. За тези региони, където най-вече са обитаеми от младежи, имат потребност от просветителна инфраструктура и такава ще бъде обезпечена. "

" За финансирането обаче, ние би трябвало да продължим санирането на учебните заведения и обезпечаване на енергийна успеваемост. Спестените пари всяко учебно заведение ще може да влага в децата – спомагателни учебни действия, инвестиция в по-добра среда за децата и за учителите. СО е обследвала покривите на над 800 общински здания за това къде могат да бъдат направени фотоволтаични системи, които да допринесат за енергийната успеваемост, с изключение на финансирането. Разговаряйки с няколко ДКЦ-та в София – те имат такива фотоволтаици и това способства за тяхната енергийни сигурност. Същото би трябвало да се случи и в учебните заведения. "

Той е безапелационен, че е важно професионалното развиване да продължи. " Знаете, приказваме за липса на водачи, монтьори, заварчици – това са действия, които работодателите желаят да влагат. Такива паралелки би трябвало да бъдат основани. На някои от срещите с IT бранша беше добре призната концепцията ни за разширение на ТУЕС, включително Следването на модела на Бургас. В София би трябвало да влагаме в профилираното обучение и това може да стане посредством основаване на такова учебно заведение и профилирани паралелки. "
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР