Важно е жената да се приема като равна и да

...
Важно е жената да се приема като равна и да
Коментари Харесай

Захариева: От 193 държави в ООН само 28 от външните министри в световен мащаб са жени

Важно е дамата да се приема като равна и да не се постанова да поставя повече старания, с цел да преодолява предубеждения, съобщи вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева през днешния ден на форума " Жени, бизнес и законодателство 2019 ", предава Българска телеграфна агенция.

Тя изрази гордостта си, че България е на челните места на показателя на Световната банка, обвързван с правата на дамите, и означи, че е значимо да променим освен законите, само че на първо място мисленето и манталитета.

Захариева означи, че от 193 страни в Организация на обединените нации, единствено 28 от министрите на външните работи в международен мащаб са дами.

Външният министър уточни, че нашият район - Централна и Източна Европа, има какво да покаже на останалата част от света за това по какъв начин се реализира баланс. Захариева даде образец, че в България двама от вицепремиерите са дами.

Тя означи, че, макар, че у нас няма условие по закон, за парламентарните избори на партията, от която е определена, листите са били уравновесени и дамите и мъжете са били 50 на 50.

Горда съм, че сме преди всичко по дами в науката, и то в инженерни специалности, преди всичко по студенти дами в ай ти бранша - 33 %, преди всичко по ай ти инженери дами - 27 %, съобщи още Екатерина Захариева.

Това са все образци, които демонстрират, че ние би трябвало освен да си приказваме за това, само че и да демонстрираме и положителното, което сме създали, Централна и Източна Европа може да бъде добър образец, разяснява тя.

Омбудсманът Мая Манолова описа, че през 1924 година група служители и чиновници от разнообразни министерства пишат формален документ до премиера, наименуван " Изложение за нахлуването на дамите в държавното институция ", в който споделят, че дамата периодичен боледува, че нашата жена е израснала като майка и стопанка и се оказва неподготвена да заеме достойното място на държавна служителка.

За близо 100 години обстановката на работещите дами се е трансформирала, само че не се е трансформирала задоволително, с цел да се оцени потенциалът на работещата жена, разяснява Манолова. Тя даде образец, че през 2016 година междинната работна заплата за мъжете е била 1054 лв., а за дамите - 842 лева

Над 42 % от дамите получават минимална пенсия от 200 лв., означи още омбудсманът.

Манолова акцентира, че има и положителни вести - наличието на толкоз доста дами на високи позиции в политиката, в дипломацията, в бизнеса, в интернационалните институции. Те, по думите й, стават образец за подражателство и изкривяване на стандартите.

Омбудсманът обърна внимание и на тематиката за домашното принуждение и уточни, че 2018 година е била с негативен знак в това отношение. Повече от 24 дами бяха пребити и убити в своите фамилии, а при започване на тази седмица отново бяхме очевидци на подобен случай, уточни Манолова. Тя сложи и въпроса какво вършат дамите на високи позиции, които имат естрада и лостове, против насилието над дами, за приемането на съответно законодателство, строги наказания и най-малко още един спешен център за жертвите на домашно принуждение.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР