„Важно е изборът на система за етикетиране на храните на

...
„Важно е изборът на система за етикетиране на храните на
Коментари Харесай

Неков: Важно е изборът на система за етикетиране на храните на предната страна на опаковката да стъпи на научна основа

„ Важно е изборът на система за етикетиране на храните на предната страна на опаковката да стъпи на солидна научна основа и недискриминационна политика, с цел да не се компрометират цели стопански браншове “. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков, който взе присъединяване в събитие за показване на схемата за етикетиране на питателните стойности Nutrinform Battery, препоръчана от Италия в границите на договарянията за хармонизиране на системата за етикетиране на ниво Европейски Съюз. Събитието бе проведено от посолството на Италия в София в съдействие с Федералиментаре и Конфиндустрия България и бе намерено от дипломат Джузепина Дзара, като събра представители на дипломатическия корпус и научната общественост, хранителната промишленост и институции.

„ Не би трябвало да разделяме храните на положителни и неприятни, тъй като няма здравословни и нездравословни храни, има повече или по-малко здравословни диети “, съобщи Момчил Неков. Той уточни, че е значимо да бъдат предпазени обичайните родни артикули, чиито изгоди за здравето са потвърдени от дълго време, както и потребителите да бъдат подготвени.

„ Очакваме законодателно предложение от Европейската комисия в границите на Стратегията „ От фермата до трапезата “ и по тази причина тематиката за хармонизираното етикетиране на хранителната стойност върху лицевата страна на опаковката е значима за нас, за бизнес операторите в региона на храните, също и за българските консуматори “, съобщи заместник-министърът. Той добави, че задачата на измененията е потребителите да получават изчерпателна информация за състава и наличието на питателните артикули.

„ При избора на система би трябвало да отчетем следните критерии: тя би трябвало да дава информация и оценка на хранителната стойност на продуктите, да оказва помощ за вземането на решения от изгода за здравето, да се основава на уместност и свободен пазарен избор, като освен това е ясна и не затруднява потребителите “, сподели в умозаключение заместник-министърът.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР