Важно е децата да помнят, че на пътя има шофьори,

...
Важно е децата да помнят, че на пътя има шофьори,
Коментари Харесай

Децата трябва да знаят, че има опасни шофьори на пътя

Важно е децата да помнят, че на пътя има водачи, които даже несъзнателно биха могли да застрашат тяхната сигурност. Това сподели за Радио „ Фокус “-Пирин Мариела Китова, координатор на Сдружение „ SOS-ПТП “ за Югозападна България.
Тя напомни, че през зимните месеци децата би трябвало да вървят на учебно заведение и постоянно се постанова да се придвижват сами на открито, даже по няколко пъти дневно, като в този интервал денят е по-къс, стъмнява се по-рано, постоянно има мъгла или валежи, а също така се носят повече тъмни облекла, което прави мъчно забележими за водачите пешеходците, изключително когато са деца. Мариела Китова акцентира, че когато вървят, децата би трябвало да се движат допустимо най-далеч от пътното платно, по вътрешната част на тротоара, а когато няма подобен, би трябвало да се движат компактно в ляво на улицата, против посоката на придвижване на колите. По думите й прекосяването по пешеходна пътека би трябвало постоянно да се прави с внимание, въпреки и да знаем, че имаме преимущество. Тя уточни, че децата би трябвало да помнят правилото първо да се огледат наляво, надясно, и по средата на улицата – още веднъж наляво.
" Трябва да пресичат единствено на зелена светлина на светофара. като още веднъж се оглеждат и в двете направления. Никога улицата не трябва да се пресича, тичайки сред паркирани коли или пред спрял на спирка рейс. Когато кръстовището е по-натоварено, е редно да помолят по-възрастен човек да пресече дружно с тях. Няма от какво да се тормозят или опасяват децата, тъй като всеки възрастен човек би се отзовал на молбата им и би им оказал помощ да преминат безвредно. Децата не трябва да минават пред и зад спряло транспортно средство, тъй като нямат видимост. Не бива да играят към паркирани коли, на пътното платно, или пък на кръстовища . Има си избрани места за това ", сподели още координаторът на Сдружение „ SOS-ПТП “ Тя разяснява също, че огромните наказания за водачите на МПС са причина за съблюдаване на разпоредбите от всички участници в придвижването.
" Смятам, че всяка по-строга глоба към водачите е метод да се лимитират своеволията на пътя. Освен финансов проблем тази глоба основава и редица други неудобства за водачите, тъй че, да, мисля, че ще способства за позитивните резултати, към които се стремим. За да се усети резултатът от нея, са нужни обективно и правилно държание на пътните служители на реда ", съобщи тя. Китова добави, че единствено по този метод нарушителите ще поправят държанието си. Тя добави, че в някои европейски страни неспазването на разпоредбите. като се изключи че води до огромни финансови и административни наказания, предизвиква на водачите и редица неудобства, до момента в който не ги изплатят – обществени регистри с нарушителите, стеснен достъп до обществени услуги, проблеми с търсенето и намирането на работа и др.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР