Важно е да си дадем сметка в какъв момент в

...
Важно е да си дадем сметка в какъв момент в
Коментари Харесай

Христо Иванов: Парламентарната република е суспендирана, поставена е на трупчета

Важно е да си дадем сметка в какъв миг в развиването на нашата държавност се намираме. Това не е единствено парламент, който не съумял да излъчи кабинет. Намираме се в миг, в който парламентарната република е суспендирана, сложена е на трупчета. Това съобщи съпредседателят на ``Демократична България " Христо Иванов.

``Българската парламентарна република стартира трайно да мутира в един дремещ авариен модел, завещан от епохата преди 1990 година, в който Народното събрание беше сезонно законодателно заседание, а управляваше Държавният съвет, кото след това се трансформира в президентство. Управлява президентството. Все повече имаме един необявен от Конституцията квазипрезидентски режим на страната. Това не е елементарен куриоз, а приказва за съществено заболяване а политическата ни система``, разясни Иванов.

``Всички приказват за разговор, само че това не е празна приказка, това е умеенето да се споделя власт. Причината да не можем да стигнем до ръководство, е че не можем да стигнем до шерването на властта, само че не като разделянето ѝ като бял самун, а в границите на върховенството на правото. Ние би трябвало да подсигуряваме върховенството на правото, с цел да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност. Това е главната рецепта за решение на парламентарната рецесия, в която се намираме``, добави още съпредседателят на ``Демократична България``.

``В това Народно заседание " Демократична България " беше диалогична, паргматична, само че не беше наивна``, посочи Иванов.

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР