Важно е да си дадем сметка в какъв момент от

...
Важно е да си дадем сметка в какъв момент от
Коментари Харесай

Христо Иванов: Проявяват се белези на необявен в Конституцията квазипрезидентски режим на управление

Важно е да си дадем сметка в какъв миг от развиването на нашата държавност се намираме, счита ръководителят на ПГ на " Демократична България "

Струва ми се, че е значимо да си дадем сметка в какъв миг от развиването на нашата държавност се намираме. Това съобщи ръководителят на парламентарната група на " Демократична България " Христо Иванов в декларация във връзка края на 48-ото Народно заседание, съобщи Българска телеграфна агенция.

Намираме се в миг, в който парламентарната република е суспендирана, сложена на трупчета, тъй като се оказва, че българският парламент трайно не може да създаде не просто моментни болшинства и не даже скрити болшинства, тъй като в този парламент имаше болшинство, което нямаше изключително предпочитание да се легитимира, разяснява той.

Иванов счита, че се демонстрират белези на необявен в Конституцията „ квазипрезидентски режим на ръководство на страната “. „ Това състояние не е просто кратковременен куриоз, то приказва за съществено заболяване на нашата политическа система “, разяснява той. И акцентира неналичието на разговор в Народното събрание, който да докара до решения.

По думите на Иванов се е основала практиката властта да се упражнява до границите на закона. Трябва да подсигуряваме върховенството на правото, с цел да можем да върнем парламентарната република в нейната функционалност, сподели ръководителят на ПГ на Демократична България.

В декларацията си Иванов изрече признателност за решенията, взети в Народното събрание, показващи, че България е виновен член на НАТО и за гарантирането на енергийната сигурност. Той обърна внимание и на помощта за Украйна.

Христо Иванов счита, че 48-ият парламент е посочил неспособност за решителни дейности във връзка с цели като правосъдната промяна. Това ще бъде проблем по пътя към Шенген и за реализацията на Плана за възобновяване и резистентност, позволява депутатът. Оказа се, че ние сме подготвени да жертваме и еврозоната като приоритет, съобщи Иванов.

По думите на ръководителя на ПГ на Демократична България е нужна „ конституционна промяна на правораздаването “. Иванов сподели, че за това е запитал ГЕРБ-СДС, преди да разгласи номинацията за кандидат-премиер.

Обръщайки се към ГЕРБ-СДС, той сподели: Вие имахте болшинства, за какво не излъчихте ръководство и за какво трябваше ние да бъдем посочени като отговорни за неуспеха ви с първия мандат, откакто вие не се включихте в напъните за втория, а за третия се видя, че има болшинство, което може да излъчи ръководство? Иванов съобщи, че това, че Демократична България е диалогична и доброжелателна, не значи, че ще бъде заслон за безпринципни взаимни отстъпки.

В края на декларацията си ръководителят на ПГ на Демократична България сподели, че България би трябвало да има демократично, самоуверено и реформаторско ръководство.

По-рано през днешния ден президентът Румен Радев подписа декрет за разпускането на 3 февруари 2023 година на 48-ото Народно заседание. Държавният глава насрочва парламентарни избори за 2 април 2023 година С различен собствен декрет президентът назначава служебно държавно управление от 3 февруари 2023 година

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР