„Важно е да се спазват стриктно всички пожаробезопасни мерки и

...
„Важно е да се спазват стриктно всички пожаробезопасни мерки и
Коментари Харесай

Министър Бозуков: Важно е да се спазват стриктно всички пожаробезопасни мерки и инструкции

„ Важно е да се съблюдават прецизно всички пожаробезопасни ограничения и указания, с цел да се опази човешкият живот. Ценя високо напъните на горските чиновници. Те са се доказвали като експерти през годините, виждаме го и в този момент. " Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите проф. доктор Христо Бозуков, който се срещна на място с горски чиновници и пожарникари в местността Анезица, община Велинград. Там по-рано бе оповестено отчасти бедствено състояние поради зародилите горски пожари. По думите му високи опасности могат да поемат единствено добре подготвените експерти, а горските чиновници би трябвало да оказват логистична поддръжка, която е скъпа при битката с огнените стихии.
Земеделският министър се срещна с подхванатите дейности по преодоляването на огъня, както и с оборудването на хората. На терена той видя и профилираната техника, която се употребява при гасене на пожари в гората. В момента се прокопава просека, за ограничение разпространяването на низовия пожар в местността, разпрострял се на повърхност от близо 1 000 дка. Министър Бозуков уточни, че средствата от фонд „ Инвестиции ", който се образува от 6-те държавни предприятия, би трябвало да се употребяват за построяването на горски пътища, за по-добра проходимост. Той означи и нуждата от профилирана техника, която да може да се употребява в усложнени обстановки.
„ Апелирам обществеността и хората, които вървят в планината, да са бдителни и да съблюдават противопожарните правила в горите. Това е национално благосъстояние и ние сме длъжни да го опазим, още повече с промените на климата ", сподели министър Бозуков.
Заместник-министър Атанас Добрев съобщи, че ще се ускори контролът в горите и ще бъдат подхванати нужните дейности за понижаване на рисковете от пожари в горите.
Инж. Здравко Бакалов осведоми министъра, че единствено в границите на вчерашния ден на територията на Южноцентрално държавно дружество, чийто шеф е, са се разгорели 15 горски пожара.
Министърът заяви още, че от през вчерашния ден има издадена негова заповед, с която се лимитира косенето на трева и машинното разчистване в непрекъснато затревените площи и обработваемите земи в цялата страна. Тя е със период на деяние до 20 август 2021 година, само че при нужда заповедта ще бъде удължена. Предвидено е на стопаните да се даде гратисен интервал, от най-малко 1 седмица, когато те умерено ще могат да приведат ливадите и пасищата, за които се грижат, в положението, в което се изисква за приемане на подкрепяне. След приключване на интервала ще стартират още веднъж инспекциите от чиновниците на Държавен фонд „ Земеделие ".
На срещата участваха още кметът на Велинград - доктор Костадин Коев, регионалният шеф - Иван Васев и Директорът на Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " -Пазарджик - комисар Ангел Ангелов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР