Важно е да се преразгледат учебните програми от Министерство на

...
Важно е да се преразгледат учебните програми от Министерство на
Коментари Харесай

Омбудсманът против удължаване на учебната година

Важно е да се преразгледат образователните стратегии от Министерство на образованието, а не да се удължава образователната година. Това изиска омбудсманът Диана Ковачева по време на съвещание на Комисията по обучение в Народното събрание през днешния ден, където показа годишния си отчет. Тя заяви, че при нея има тъжби по тази тематика.

" В институцията има тъжби за неразбираемото наличие на учебниците, има индикации от МОН, че премислят стратегиите и учебниците ", сподели тя и посочи, че усложненията идвали от това децата да се ориентират в комплицирано наличие, комплицирани термини, които от университетите слезли в образователните часове.

Отчетът й другояче сочи, че има 65 000 тъжби за предходната година и институцията става все по-популярна , изключително по време на коронавирус пандемията. Приключени са 15 00 инспекции. 2855 са рекомендациите по инспекции. Най-много тъжби има против държавните органи, по-късно - против общинските, а за първи път има тъжби и против частно-правни субекти. В рамките на предходната година те са 42%, в това число във връзка с монополи, ВиК, Топлофикация, акцентът - заплащане на сметките. Най-висок дял тъжби има за ВиК-дружествата , основно заради обстоятелството, че има доста хора в България, които нямат вода.
 Няма да удължават образователната година
Няма да удължават образователната година

Малките възпитаници ще завършат 31 май, огромните до 30 юни

Втори по значимост тъжби за Диана Ковачева са били жалбите за сложната социализация на децата в учебно заведение след пандемията от ковид. По тази тематика и през днешния ден не престават да се получават тъжби в институцията.

В тази връзка омбудсманът е изпратила рекомендация до министъра на образованието да се обмисли психическа помощ за децата, които имат потребност от такава поддръжка и да се засилят диалозите в часа на класа.

Проблем за нея са децата със специфични просветителни потребности (СОП), при които " не е било налично образованието в онлайн среда и те най-вече са потърпевши заради липса на профилирани пособия, а и не престават да нямат такива материали ".

Препоръка Диана Ковачева направи по измененията в Закона за висшето обучение , по нейно мнение не е законово те да се вършат през преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет, а би трябвало да са през Закона за висшето обучение. Тя разясни, че има доста тъжби против измененията и предложи да се обсъдят от представители на университетските среди - Българска академия на науките и университети.
 Промяната на образователните стратегии ще зависи от възпитаници, учители, родители
Промяната на образователните стратегии ще зависи от възпитаници, учители, родители

Инициативата за измененията бе оповестена преди месец от МОН, а преди дни излязоха и резултатите от извършени анкети измежду учениците

Омбудсманът Диана Ковачева подлага на критика матурите за 12 клас - неизясненост във връзка с обсега им, наличието им, както и моделите за подготовка на децата. Анализът тя направи по време на съвещание на Комисията по обучение в Народното събрание и във връзка.

Нейните рекомендации към Министерство на образованието и науката са да има непоклатимост, а не всяка година да се трансформира форматът , с цел да е по-добро представянето на децата.
 Зрелостниците в търсене на скръбта и утехата в загатна на Дебелянов
Зрелостниците в търсене на скръбта и утехата в загатна на Дебелянов

Досега са постъпили 5 сигнала за нарушавания в МОН

Ковачева разясни, че при нея има подадени тъжби по въпроси за липса на учебници за профилирана подготовка за 12 клас . Тя проучва към този момент признатото предписание, че се взима под внимание преди явяването им триумфът от 11, 12 клас, а не както допреди тази година - от 8, 9, 10 клас.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР