Важно е да се отбележи, че Министерството на икономиката и

...
Важно е да се отбележи, че Министерството на икономиката и
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Няма вариант, при който проектът Белене да е изгоден

Важно е да се означи, че Министерството на стопанската система и БЕХ са разгласили единствено 9 страници от този отчет. Всичко останало е усърдно прикрито. Истинските отчети,  по слух били над 1000 страници. Всъщности има три отчета - първичен, промеждутъчен и финален. И трите са на Българска академия на науките, сподели в " 12+3 " някогашният народен представител Мартин Димитров . по отношение на отчета за АЕЦ " Белене ".

В писмения отчет, който изтече през вчерашния ден, също се вижда, че планът е финансово неблагоприятен. Това е доста огромно несъгласие. За следващ тът желаеме бистрота. Крият от нас отчетите, а желаят 20 милиарда лв..

Тези несъгласия са доста притеснителни. Как някой ще приказва за жизнерадостен план? Няма вид, при който планът " Белене " да е преференциален. Такава опция не е открита. Ситуацията е скандална, приказва за задкулисие. При такива обстовятелства ние, жителите, постоянно плащаме многомилионна сметка, означи Димитров.

Този план има три доста огромни казуса. Първият е, че за разлика от " Козлозуй " при него има сеизмологична заплаха. Има отчет на Българска академия на науките с присъединяване на съветски учени от 1990-а година със умозаключение, че на това място цетрала не би трябвало да се строи.

Второ, не съм видял умозаключение, че ще ни е нужна такава мощ. Може да няма търсене. Не ми харесват плановете, от които България губи милиарди. 

 Няма сериозен разбор, че ще има дефицит на електрическа енергия. Има изречение за дефицит на районния пазар, не в България.

Това, че са изхарчени 3 милиарда лв., не е съображение да се похарчат още 20 милиарда

Една нуклеарна централа е огромен проблем. Разходите по вероятно затваряне за бъдещите генерации също ще бъдат милиарди. Не е решен и въпросът със съхраняването на нуклеарните боклуци, добави Мартин Димитров.

Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР