Важно е да се опитаме да изпълним заветите на Апостола,

...
Важно е да се опитаме да изпълним заветите на Апостола,
Коментари Харесай

Проф. Пламен Митев: Твърденията, че майката на Левски се е самоубила, не са достоверни

Важно е да се опитаме да осъществим заветите на Апостола, а не да се сещаме за него единствено два пъти в годината – на рождения му ден и на деня на неговата крах. Ако не се измерваме с неговия критерий, мъчно можем да реализираме идеала му за мощна и самостоятелна България. Това сподели в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия историкът проф. Пламен Митев.

Разкритите в последните години архивни документи от Турция демонстрират, че мащабите на това, което Левски съумява да свърши единствено в границите на към две години, са доста по-големи в сравнение с сме си представяли, съобщи той.

Документите по безапелационен потвърждават, че Васил Левски работи интензивно за подготовката на Априлското въстание, уточни историкът.

Новите документи демонстрират, че някои неща би трябвало да бъдат премислени поновому, в това число събития, свързани с Апостола. Онова, което сме отстоявали като познание, би трябвало да бъде надградено с новото познание, уточни проф. Митев.

По думите му Левски е наблюдаван от турските управляващи доста по-рано, в сравнение с се е считало до момента. Властите поставят големи старания да заловят Апостола, акцентира проф. Пламен Митев.

Той сподели, че достоверните документи, с които разполагат учените, не дават учредения да се приказва нищо съответно за връзките на Васил Левски с дами, само че разкриват детайлности за кореспонденцията с майка му Гина Кунчева.

Ученият увери, че няма нищо правдиво в изказванията, че майката на Апостола се е самоубила. Всички свидетелства, с които разполагаме, опровергават изказванието, че тя се самоубива, хвърляйки се в бунар, съобщи проф. Митев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР