Важно е да се обединим около основните национални цели и

...
Важно е да се обединим около основните национални цели и
Коментари Харесай

Танева: Важно е да се обединим около основните национални цели и приоритети, за да бъдат заложени в новата ОСП

Важно е да се обединим към главните национални цели и цели, с цел да бъдат заложени в новата Обща селскостопанска политика. Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на първата полемика с сектора за новата Обща селскостопанска политика (ОСП) 2021-2027 година, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ.

Тя добави, че ползите са разнопосочни и би трябвало всички да пазиме целите на България, с цел да бъдат заложени в програмирането.

„ Днешната среща е авансово оповестена при встъпването ми в служба като министър и е част от транспарантната политика на Министерството, както и задължението, който поех към Вас за открит спор за бъдещето на ОСП “, уточни министър Танева.

Тя посочи, че срещите ще бъдат регулярни според от напредъка по договарянията. По отношение на законодателния развой в Европейската комисия, министърът на земеделието разяснява, че SWOT-анализите са първата стъпка, която би трябвало да бъде направена от страна на България.

„ Възложили сме на Аграрния университет в Пловдив и на Университета за национално и международно стопанство да изготвят другите два разбора - за околната среда и селските региони. Очакваме те да бъдат подготвени в края на годината. Без тях не можем да стартираме работа по националния стратегически проект “, изясни министър Танева. По думите й осъществяване на втора сходна среща, на която да се показа напредъкът по програмирането, може да се провежда до края на годината, поради авансово декларираните от Европейска комисия периоди за приемане на Многогодишната финансова рамка и графикът за завършване на анализите.

По време на срещата, Десислава Танева показа новосформираната Координационна група за правене на Стратегически проект за ОСП към МЗХГ и механизмът за връзка със заинтригуваните страни. Ръководител на звеното е Мария Христова, а в състава са включени заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, както и специалисти от обособените ресори.

„ Възложихме тази виновна задача на хората, които са най-креативни и с най-хубавия потенциал, с цел да защитят Вашите ползи “, безапелационна бе министър Танева.

Тя сподели още, че на срещата участват и специалисти от Постоянното посланичество на Българя в Брюксел, които ще са виновни за съответните тематики.

„ Надявам се днешната среща да премине в градивен разговор и да се разсеят подозренията, които витаят в земеделската общественост, че се прави нещо което не е видно. преговорния развой. Ще получите и информация до къде са стигнали останалите държави-членки “, добави министърът на земеделието.

В срещата взе участие и Йоаким Руквид, президент на немската асоциация на фермерите и президент на КОПА. С него министър Танева през вчерашния ден организира среща по повод позициите, които страната ни отстоява в Европейски Съюз. Винаги сме работили добре с Германия и се уповавам се, че той ще направи всичко допустимо в идващите диспути да получим нужната поддръжка “, сподели още министър Танева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР