Важно е да подчертаем тези неща, които са свързани с

...
Важно е да подчертаем тези неща, които са свързани с
Коментари Харесай

Румен Петков: Американските централи „Марица 1” и „Марица 3” натрупаха стотици милиони печалби

„ Важно е да подчертаем тези неща, които са свързани с енергийната сигурност на България. Тя не се изчерпва единствено с газа. Разбира се, че е противоречиво дали „ Газпром ” прекрати доставките или ние взехме решение този въпрос. Можем да получим количествата и можем да прехвърлим неползваните от тази година в идната. Също по този начин би трябвало доста изрично да настояваме за уговорката да не се търси арбитраж. Защото опасността да платим газа, който не сме употребили, в случай че се отиде в арбитраж, е доста огромна. Убеден съм, че при дейни институционални дейности ние можем да намерим положителното за България решение ”. Това сподели Румен Петков, водач на АБВ и някогашен вътрешен министър, в ефира на предаването „ Денят онлайн ” по NOVA NEWS.

Според него, в случай че служебното държавно управление беше тръгнало доста по-решително, ние към този момент можеше да имаме резултат. „ В България идва украинският министър на външните работи и споделя „ Незабавно спрете да взимате съветски газ! ”. А самата Украйна всекидневно транзитира съветски газ. Това е политическа безочливост ”.

„ Евтиният, обезпеченият газ е тръбният. И когато ние се фокусираме да подсигуряваме единствено втечнения газ, подсигуряваме газовата неустановеност на страната. До края на годината, за ноември и декември, ние газ нямаме, с изключение на азерския. Нека да е ясно- диверсификация би трябвало да има непременно. При две наложителни условия. Гаранции за приемането на газа и най-ниска цена ", сподели Петков.

Бившият вътрешен министър обясни, че всъщност парите за компенсиране на ел. сила се взимат от държавните централи. „ Най-вече от атомната електроцентрала и от „ Марица 2 ”. Не посягаме върху големите облаги на частните централи. Американските централи „ Марица 1 ” и „ Марица 3 ” натрупаха стотици милиони ”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР