Важно е да не спираме да говорим по темата за

...
Важно е да не спираме да говорим по темата за
Коментари Харесай

Сербезова: Длъжни сме да направим всичко възможно уязвимите групи да бъдат ваксинирани

„ Важно е да не стопираме да приказваме по тематиката за имунизациите против COVID-19, тъй като вирусът не си е тръгнал. Въпреки че от първи април към този момент не живеем в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура, коронавирусната зараза е към момента тук. Сега е времето да сме виновни. Водещи специалисти от целия свят предизвестяват, че може би ще има нова вълна през есента. Независимо дали това ще се случи или не – ние сме длъжни да създадем всичко допустимо за уязвимите групи, тъй че те да бъдат имунизирани “. Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Асена Сербезова по време на откриването на стратегия на Българския Червен кръст за разширение на имунизационния обсег в страната и подкрепяне на най-засегнатите от вируса общности. 

Проф. Сербезова напомни, че преди по-малко от месец Министерството на здравеопазването започва акцията „ + мен “ за изгодите от имунизациите и имунизацията против COVID-19. „ Това, върху което ние поставихме акцент, е да съберем на едно място цялата налична информация за имунизациите, поднесена на българските жители на понятен език. Чрез акцията разпространяваме мненията на водещи медицински експерти за приложението на имунизациите при хора с разнообразни типове болести. В рамките на акцията „ + мен “ организирахме и редица полемики за изгодите от имунизациите измежду работещи в центровете за незабавна здравна помощ в цялата страна, общопрактикуващи лекари, здравни посредници “.  

Министър Сербезова акцентира, че БЧК постоянно има сътрудник в лицето на Министерство на здравеопазването и изрази вяра взаимните старания за поощряване на имунизационния развой против COVID-19 в страната да дадат добър резултат. „ Ключова е работата с уязвимите групи от обществото и имам вяра, че плануваните в двете акции ограничения ще убедят повече български жители да се защитят от тежкото протичане на вируса “, добави проф. Сербезова. 

Дейностите на програмата, създадена от БЧК и финансирана от Американската организация за интернационално развиване (USAID) посредством Глобалния зов на Международната Федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец (МФЧК/ЧП), ще бъдат приспособени и съобразени с усложнената обстановка по отношение на спора в Украйна и нуждата от подкрепяне на нови уязвими общности. Проф. Сербезова напомни, че Министерството на здравеопазването създаде Национална стратегия за имунизиране на украински жители против COVID-19, на които е предоставена краткотрайна протекция в Република България и акцентира: „ Това е извънредно значимо, защото непредприемането на подобаващи ограничения в подобаващия миг съставлява проблем и опасност за публичното здраве, които ние сме длъжни да понижим “.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР