Важно е да не позволяваме на пандемията да задълбочи съществуващите

...
Важно е да не позволяваме на пандемията да задълбочи съществуващите
Коментари Харесай

Зам.-министър Петко Дойков: Важно е да не позволяваме на пандемията да задълбочи различията между държавите

Важно е да не разрешаваме на пандемията да задълбочи съществуващите разлики в икономическото развиване сред държавите-членки или да сътвори нови разделения в границите на Европейски Съюз. Укрепването на солидарността и доближаването са от извънредно значение “. Това съобщи пред сътрудниците си от Европейски Съюз заместник-министърът на външните работи Петко Дойков по време на видеоконферентна връзка на Съвет,,Общи въпроси'', извършен през вчерашния ден.

Германското председателство на Съвета на Европейски Съюз показа целите в работата на Съюза през идващите шест месеца. Министрите разискаха и проекта за възобновяване и ревизираното предложение за идващ дълголетен бюджет на Съюза в подтекста на рецесията с ковид. Тези тематики ще бъдат разисквани по време на идната среща на членовете на Европейския съвет, на 17-18 юли, като задачата на срещата ще бъде постигането на оконачателно съглашение по пакета.

Заместник-министър Дойков акцентира, че за нас е от първостепенно значение подобаващото финансиране и осъществяване на обичайните политики - Кохезионната и Общата селскостопанска политика, защото те имат значима роля и след актуалната рецесия.

Кохезионната политика остава главният капиталов инструмент на Европейски Съюз в поддръжка на растежа, заетостта, конкурентоспособността и конвергенцията. Като дълготрайна и основаваща се на Договорите на Европейски Съюз цел за доближаване продължава да бъде годна и следва да бъде вярно отразена в Многогодишната финансова рамка‘‘, сподели заместник-министърът. Той прикани и за по-амбициозен метод във връзка с външната конвергенция на директните заплащания.

Европейски Съюз отваря външните си граници за пасажери от "сигурни " страни

Заместник-министър Дойков показа и останалите детайли от позицията на страната ни, като в края на своето изявление заключи, че предлагането е добра основа за идните договаряния и прикани към взаимни взаимни отстъпки, отчитайки значимостта и нуждата от съглашение по проекта за възобновяване и бъдещия дълголетен бюджет.

Петко Дойков поздрави Германия за началото на нейното 13-то председателство на Съвета на Европейски Съюз. Напомни, че последният път, когато Германия пое председателството - на 1 януари 2007 година - България се причисли към Европейския съюз, което е историческа дата за страната ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР