Важно е да не губим от поглед факта, че интернет

...
Важно е да не губим от поглед факта, че интернет
Коментари Харесай

Мария Габриел: Новите технологии могат да бъдат силно оръжие срещу трафика на хора


Важно е да не губим от взор обстоятелството, че интернет въздейства върху всички етапи на трафик на хора – от набирането онлайн, през  превозването и експлоатирането до поддръжката за жертвите. Технологиите разрешават на трафикантите да имат достъп до необятен кръг от евентуални жертви и да правят незаконни действия в по-кратък интервал от време и в по-голям мащаб. Но интернет и технологиите са мощно оръжие и в ръцете на всички нас, което можем да обърнем против трафикантите.  Информационните акции онлайн за повишение на осведомеността  по казуса и за предварителна защита са значим инструмент в битката със актуалното иго.  Това съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел при откриването на конференцията " Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противопоставяне и предварителна защита ", която се организира в София във връзка Европейския ден за битка с трафика на хора. Форумът се трансформира в платформа за по-добро изследване на връзката сред трафика на хора и интернет и обрисуване на решения за усилване на битката с това тежко закононарушение.

 

Мария Габриел означи ролята на кампанията SaferInternet4EU, която стартира  през февруари, даваща съответни препоръки за кибер хигиена, използването на които могат да оказват помощ освен на младежите да разпознават заплахите, дебнещи в интернет. Комисарят акцентира още, че засиленото съдействие с платформите и доставчиците на интернет услуги също е доста значим фактор за противопоставяне на трафика на хора. " В Европейската комисия работим за ограничения против противозаконното наличие онлайн, изключително съдържащото полово принуждение над деца. Изчерпателна база данни с необятен достъп също може да поддържа работата на правоприлагащите органи за засичане онлайн на трафика на хора и разтрошаване на бизнес моделите на нарушителите ", акцентира Мария Габриел.

 

Тя насочи зов и за единни и координирани дейности за поддръжка на жертвите, като им се подсигурява по-добър достъп до отбрана на техните права и им се дадат благоприятни условия да изградят отначало живота си. " Решаваща роля в този подтекст имат и онлайн платформите, от които би трябвало да бъде премахвано наличие, обвързвано с жертвите, до момента в който са били в оковите на трафика ",  означи българският еврокомисар.

 

Мария Габриел осведоми, че скоро Европейската комисия ще разгласява отчет за напредъка в битката с трафика на хора, който ще може да послужи на ангажираните с проблема  за последващи решителни стъпки. " За триумфа ни е значимо да бъдем дружно и единни на всички равнища – локално, национално, европейско. Само от общите ни старания зависи да отправим обръщение за непоносимост и прекъснем веригата на трафика на хора ", заключи комисарят по цифровата стопанска система и общество Мария Габриел.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР