Важно е да има възможност хората да избират ваксини и

...
Важно е да има възможност хората да избират ваксини и
Коментари Харесай

Васил Велев: Бизнесът очаква сериозна подкрепа от държавата

 Важно е да има опция хората да избират ваксини и в този развой да се включат и предприятията, и работодателите - за бизнесите, където това е по-необходимо. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев пред БНР. 

" Ние нямаме регистрирани ваксини, които се употребяват в целия свят, само че в Европа, кой знае за какво, не бързат да се записват - съветски, китайски ваксини. Ако всички, които правят работа, се записват и има независимост за техния импорт и използване, този развой би могъл да бъде интензивен доста - и по линия на контактите, които бизнесът има, със свои партньорски организации от тези страни “, разяснява Велев.

Статистиката ще покаже, че заболеваемостта през 2020 година е била по-малка от тази през 2019 година, уточни още Васил Велев. Това, по думите му, значи, че бизнесът е съумял да сътвори подобаващите условия, добра хигиена и да реорганизира работния развой, тъй че хората в промишлеността да действат.

" Затова за нас е необичайно, че в бюджетната сфера, където се чака хората също да работят, те нито желаят да работят присъствено, нито желаят да се имунизират. Трябва да изберат едно от двете “, сподели още Велев. И добави: " Много от затворените бизнеси са оттатък ръба и закъснялата поддръжка спомага за това ".

" Парите, които още не са получили като поддръжка за първата вълна, са изхарчени авансово. Очакването им от съконтрагенти, от кредитори единствено отсрочва на този стадий оповестяването във банкрут. Ситуацията по никакъв начин не е розова “. 

Помощите за първата вълна, за затварянето през март и април, още не са получени от междинните предприятия, сподели Васил Велев.

" Нито едно от междинните предприятия не е получило своите от 30 до 150 хиляди – от тези, които са кандидатствали и са утвърдени. Говорим за тези, които са потърпевши – със спад от над 20% за продажбите. За междинните най-малко има изясненост и класиране и се знае кой ще получи в миналото. Докато за дребните не е стартирала още мярката “, посочи Велев.

" Една година към този момент ще стане забавяне. Това забавяне, което беше първоначално, то не може да бъде наваксано. Постоянното отсрочване на компенсирането на тези компании може би ще докара до такава степен, че няма да има кого да се компенсира. И това, че се пазят работните места по мярката 60/40, в действителност тези работни места ще изчезнат, тъй като ще бъдат затворени предприятията и те няма да има къде да се върнат “. 

Същевременно към този момент трета година Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност “ (ОПИК) не прави нищо за нововъведенията и конкурентоспособността, счита Васил Велев. Според него " в този момент предстоят избори и всички ще дават обещание огромни заплати, само че заплатите се изработват – с цел да порастват заплатите, приходите, стандартът, би трябвало да има вложения, а нищо за поддръжка на вложенията в последните години не се прави “. 

Вместо средствата по ОПИК да предизвикват вложенията, те се употребяват за поддръжка на ликвидността в рецесията против ковид. Това пренасочване на средства в средносрочен проект лишава стопанската система от поддръжка на конкурентоспособността, което е недалновидно, добави Васил Велев.

Всички пари по програмата са разпределени за поддръжка на ликвидността и избавяне от ковид, вместо за това да се употребяват бюджетни средства, съобщи още той.

Освен затворените бизнеси, има доста, които официално не са затворени, само че записват спад на продажбите с над 50%, безапелационен е Велев.

Бизнесът с писмо до премиера за процедурата за броене на работодателските организации

Бизнесът ще разчита на положителното обмисляне и бързия старт на новите оперативни стратегии, означи Васил Велев. По думите му бизнесът чака най-малко една четвърт от средствата по Националния проект за възобновяване и резистентност да се заделят за поддръжка на вложенията в стопанската система, а не сегашните под 8%.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР