“Важно е да има правителство на реформите, а не на

...
“Важно е да има правителство на реформите, а не на
Коментари Харесай

ДБ след консултациите: Важно е да има правителство на реформите, а не на реванша

“Важно е да има държавно управление на промените, а не на реванша ”, съобщи пред медиите  след консултациите при президента за сформиране на държавно управление съпредседателят на “Демократична България ” Христо Иванов.

Той удостовери позицията на обединяването, че то ще води сериозен диалог за реализацията на втория мандат, само че е редно мандатоносителят “Продължаваме смяната ” да предложи управническа формула. По думите му, третият мандат е спешен, ексклузивен и Демократична България ще разяснява опциите за него откакто минат първите два мандата. 

Иванов счита, че избори през март, за които се разгласи президентът, в случай че Народното събрание не успее да сформира държавно управление, са по-добър вид от по-ранни избори. 

Попитан по какъв начин се отнася към предлагането на водача на ГЕРБ Бойко Борисов краткотрайната парламентарна комисия за промени в изборното законодателство, която предложиха Демократична България и Политическа партия, Христо Иванов отговори: “Диалог за една седмица не ми се коства да е съществено, би трябвало да има колкото време е нужно, с цел да се реализира единодушие ”. И добави, че на консултациите в Народното събрание в сряда ще се реши въпросът за комисията. 

Публичната част от срещата на представителите на Демократична България с президента се трансформира в непредвиден разговор сред Румен Радев и Христо Иванов. Радев съобщи, че през днешния ден няма дребни и огромни партии, тъй като отговорността е обща. А Христо Иванов сподели, че държавно управление може да има, в случай че е подкрепено от най-малко три партии, само че това няма да е задоволително за неговата непоклатимост. Ако не е основано на ясни цели, то ще се окаже една безпринципна структура. И при тази политическа разпокъсаност разговорът е ключът, с цел да не се окажем с безпринципно болшинство. Иванов подсети за трите целта на Демократична България - правосъдна промяна, сигурност и защита и рационална, неинфлационна икономическа политика.

Президентът упрекна “Демократична България ”, че била призовавала да се разоръжим по време на война посредством даряване на оръжие за Украйна, преди да сме си обезпечили въоръжение и изиска планове и разбори от Демократична България. Христо Иванов отговори, че делегацията им не е готова за тези съвещания с сходни планове, тъй като не са очаквали такава тематика за диалог, а и това е работа на изпълнителната власт. Народното събрание се е нагърбило с такова решение, тъй като предходните държавни управления не са свършили това. Но в ръцете на Министерството на защитата, с което Демократична България има добри  работни връзки, е да реши по кое време, какво и по какъв начин да подари и одобри и да предложи за утвърждение от Народното събрание. Съпредседателят на Демократична България обаче акцентира, че съдружниците ни от НАТО би трябвало да могат да ни имат доверие, че не можем да изглеждаме като страна, която не може да споделя отговорност и че не става дума просто за двустранен спор, а за световна имперска тактика на Путин, която заплашва всички. 

Румен Радев стартира да цитира изявления и фейсбук постове на депутата от Демократична България Ивайло Мирчев и на Христо Иванов за превъоръжаването, разгласи се в отбрана на своите сътрудници и министри, а Христо Иванов отбрани кардиналната и поредна евроатлантическа позиция на “Демократична България ”, което тя зае от първия ден на войната и се разгласи за огромно превъоръжаване на българската войска, в това число с самодейност за основаване на специфичен фонд за задачата. Напомни също, че Демократична България упорства за оставката на служебния министър на енергетиката Росен Христов. 

Излъчваната онлайн среща сред делегациите на Демократична България и на президента продължи 40 минути, още толкоз време се водеха и диалозите при закрити врата по-късно. 
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР