Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с

...
Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с
Коментари Харесай

Мария Габриел: Важно е да бъдат откроени стъпките напред в борбата с насилието срещу жените

Важно е да бъдат откроени стъпките напред в битката с насилието против дамите, положителните оферти и практики, само че и провокациите. Това написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в профила си във Фейсбук във връзка Международния ден за унищожаване на насилието против дами и девойки, който означаваме през днешния ден на 25 ноември.

Предложението за европейска инструкция за битката с насилието над дами и домашното принуждение и Закона за отбрана от домашното принуждение са стъпки в тази посока. С измененията в Закона за отбрана от домашното принуждение, България декларира своя ангажимент към осъществяване и финансиране на специфични ограничения и стратегии за предварителна защита и за даване на отбрана, помощ и поддръжка на лица, потърпевши от домашно принуждение или такива в риск, добавя вицепремиерът.  

На този ден показваме непримиримостта си към това закононарушение , призоваваме към деяние и показваме взаимност с жертвите и оживелите.

Броят на жертвите е рекорден за последните 20 години . По данни на Организация на обединените нации близо 89 000 дами и девойки по света са били съзнателно убити през 2022 година Данните демонстрират, че всяка трета жена е била обект на физическо принуждение. Нараства също и насилието онлайн - всяка втора млада жена е била подложена на кибернасилие, показва още Мария Габриел.

По думите ѝ дружно, като общество и институции, с ангажимент и съответни ограничения бихме могли да засилим битката с насилието против дамите.

По повод Международния ден за битка против насилието над жени се чакат шествия и митинги в София, Пловдив, Варна и Велико Търново.

През 2023 година в България се отчита сериозен растеж на сигналите за случаи на домашно принуждение , като има и нарастване на броя на досъдебните производства, съобщи в изявление за Българска телеграфна агенция при започване на ноември основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев.

До този миг са регистрирани 1359 случая по отношение на 749 през 2022 година т.е. има 81,4% нарастване на деянията на експанзия в домашни условия, това е извънредно тревожно, уточни Коцев. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР