Важните функции на един директор са да може да предостави

...
Важните функции на един директор са да може да предостави
Коментари Харесай

Васил Василев: Искам да превърна Народен театър в място за конкуренция

Важните функционалности на един шеф са да може да даде опция на режисьорите и на трупата да творят на мира и безкрайно. Искам да трансформира Народен спектакъл в място за конкуренция. Това сподели шефът на Народния спектакъл Васил Василев в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Сред задачите на Народния спектакъл са да работи още по-активно със феновете и с други институции. „ Направихме един курс на образование взаимно със Софийския университет - „ Театър и философия ". В рамките на четири месеца нашият спектакъл беше отворен за студентите от Софийския университет „ Филология " и „ Философия ", които се запознаваха с драматургия, с работа в спектакъл, вършиха разбор, което ни даде опция за привличан е в действителност на нови публики. Ние започнахме да сътворяваме едно потомство, което го предизвикахме да стартира да написа драматургия ", изясни шефът на Народния спектакъл.

В годината, в която честваме 120 години от основаването на Народен спектакъл „ Иван Вазов ", театърът приготвя два огромни спектакъла - „ Моби Дик " на Диана Добрева и „ Венецианският търговец " на Явор Гърдев. „ Премиерата на „ Моби Дик " е на 11 и 12 февруари. Това ще бъде един героичен, огромен, невъобразим театър за българската театрална реалност. Диана Добрева е единственият български режисьор, който взе участие в театралната олимпиада. Това е театър, който ще вникне в душата, в преследването, в търсенето. В спектакъла са вплетени всички типове изкуства - танцово, образно, театрално. Наистина хубост! ", описа Васил Василев.

Премиерата на „ Венецианския търговец " е през май.

Директорът на Народния спектакъл акцентира, че екипът му прави всичко допустимо той да бъде добре позициониран на европейската и международната карта. „ Тази наклонност да развием българските режисьори и след това да ги приобщим към европейските ни дава опция да ни извърнат още повече внимание. В края на февруари вършим едно събитие за Народен спектакъл „ Иван Вазов " - мини витрина, в която ще представим петте си емблематични спектакъла „ Бурята ", „ Моби Дик ", „ Нора ", „ Орфей ", „ Хага ", пред европейски и международни театрални селекционери. Ще участва театрална публицистика от Европа, която да отрази това, което вършим на нашата сцена, и да можем по-лесно и налично да се нареждаме на европейската карта. Предстоят ни три заложени фестивала, в които ние ще участваме - Шекспировият фестивал в Крайова с „ Бурята ", Нора ще взе участие в Северна Македония на фестивал. Ние сме отворени сега към света ", съобщи Василев.

На 24 и 26 януари Народният спектакъл изнесе две представления на „ Хага " режисьора Галин Стоев в Тулуза. „ Невероятни страсти, невероятни мнения. Най-авторитетните френски медии оцениха нашето показване на високо равнище. Изключителна постановка на Галин Стоев. Ако имаше премия за екип, „ Хага " може би щеше да я завоюва ", счита Васил Василев.

Посланието на „ Хага " е по какъв начин дребният човек се бори с несгодите, по какъв начин е заставен да води война, по какъв начин е заставен да пази своя дом. „ Тук е човешкото обръщение, тук е мирът, който търсим. „ Хага " е един елементарен театър, който човърка в душата и споделя „ Не! " на това безумство ", уточни шефът на Васил Василев.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР