Важни промени и за работещите. Служителите вече имат право да

...
Важни промени и за работещите. Служителите вече имат право да
Коментари Харесай

„Като ти звъня защо не вдигаш”: Работникът вече има право да не отговаря на шефа в почивни дни

Важни промени и за работещите. Служителите към този момент имат право да не подвигат телефона си на началника, в случай че той звъни, до момента в който са в отмора.

Това е написано в последните промени в Кодекса на труда, с които се вкарва „ право на непрекъсната отмора ”.

" Червените знамена " в интервютата за работа

„ Вдигни го тоя телефон “ и „ Като ти звъня за какво не вдигаш ” са добре познати причини на шефа, когато ви търси в събота или в неделя. Даже се случва да ви накаже.

Законът поставя завършек на това и към този момент черно на бяло имате право да не отговаряте.

Снимка: bTV

„ Ако вие решите да не отговорите в тази отмора, не би трябвало да търпите някакви отрицателни последствия. Не би трябвало да бъдете глобен от работодателя, който не ви е намерил в неделен ден да му отговорите за някаква незабавна задача “, изясни Величка Микова, народен секретар на КНСБ.

Очакваме юни месец конвергентният отчет на Европейска комисия, добави министърът

Правото да не подвигаме телефона, в случай че шефът ни звъни в извънработно време, е право на всички работещи. Изключение се позволява, в случай че в трудовия им контракт не е записано друго.

Правото да не отговаряте на началника в почивния ви ден важи и в случаите, когато той се пробва да се свърже с вас по електронната поща и обществените мрежи. Подобна процедура от години е въведена в Западна Европа.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР