Важна промяна за ТЕЛК! Ето какво ще се случи до

...
Важна промяна за ТЕЛК! Ето какво ще се случи до
Коментари Харесай

Важна промяна за ТЕЛК! Ето какво ще се случи до два месеца!

Важна смяна за ТЕЛК! Ето какво ще се случи до два месеца! Една от най-излишните и подложени на критика брънки от огромната администрация в системата на ТЕЛК отпада.
От 21 юни се анулира заверяването в картотеката на влезлите в действие експертни решения,
оповестиха от здравното министерство в отговор на въпроси от „ Сега “. Тези заверки са сменени с отбелязване в Електронната система за надзор на здравната експертиза на същите условия.

Известни измежду пациентите като „ щемпел “, заверките бяха наложителни за решенията с гриф „ влезнало в действие “ и гриф „ за НЕЛК “ при обжалваните решения. Така макар влизането в действие на едно решение,
пациентът трябваше да чака сред 14 и 29 дни, с цел да завери решението
в картотеката на здравната експертиза. Чак след този спомагателен щемпел то влиза в действие. За благополучие, някои служби като Агенцията за обществено подкрепяне задвижват отпущането на помощи и без заветния щемпел, само че тормозът не можеше да се избегне, макар че в доста случаи става дума за хора с двигателни и други усложнения.
Промените са част от огромно преформатиране на системата,
с което се занимават три правителства – измененията бяха готови от екипа на Министерство на здравеопазването при служебния министър Асен Меджидиев, одобри ги кабинетът на акад. Николай Денков, а в този момент влизането им в действие ще се приготви от екипа на министър Галя Кондева.
Неочаквано потръгна и друга част от промяната – удвояването на ТЕЛК комисиите.
Сега тяхното натоварване е извънредно неравномерно, в редица области липсват лекари и комисиите работят с голямо закъснение. С нормативни промени всички държавни и общински многопрофилни лечебни заведения бяха задължени да разкрият териториална експертна лекарска комисия. Същото условие се вкара и за комплексните онкологични центрове. В тези от тях, които са академични лечебни заведения и/или търговски сдружения със смесено държавно и общинско присъединяване в капитала, се основават минимум две териториални експертни лекарски комисии.
Новите комисии би трябвало да се основат в границите на един месец
от влизането в действие на измененията. Тези промени бяха обнародвани на 19 март в Държавен вестник и влизат в действие от 23 март по повод основаването на ТЕЛК, разясняват от Министерство на здравеопазването. Това значи, че лечебните заведения имат още малко над седмица да изпълнят новото си обвързване. Информацията за хода на този развой се мени всекидневно, само че към началото на седмицата към този момент беше в съгласие основаването на повече от 50 нови ТЕЛК, показват от ведомството. След основаването на новите комисии, следва период от два месеца за образованието на лекарите в активността по здравната експертиза, което се прави от НЕЛК.

Към момента в страната има 72 настоящи ТЕЛК.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР