Важна промяна от 1-ви април - Здравната каса ще заплаща

...
Важна промяна от 1-ви април - Здравната каса ще заплаща
Коментари Харесай

Каква част от цената на лекарствата за сърце НЗОК ще заплаща

Важна смяна от 1-ви април - Здравната каса ще заплаща напълно или фрапантно ще понижи доплащането от страна на пациента на лекарства за сърдечносъдови болести. Тези заболявания не престават да са причина №1 за предотвратима гибел у нас и по света.
Прочетете още
Страната ни е водач в негативната статистика измежду останалите европейски страни. Заболяванията, засягащи сърдечносъдовата система, са причина за 60% от смъртните случаи у нас през 2022 година. За да обърне статистиката, страната работи по съответен проект. Поевтиняването на медикаментите за пациентите е стъпка в тази посока, считат кардиолози.

" По този метод бихме могли да подобрим достъпа на пациентите до ранно дейно лекуване. Безспорно това е една добра първа стъпка, само че считам, че не би трябвало да е едноетапен акт ", съобщи доцент Васил Трайков, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Фармацевтите също виждат това като стъпка в вярната посока. " Групата на " сертаните " стават безвъзмездни, също групата на " AC-инхибиторите " – това са медикаменти за високо кръвно налягане, има и други групи. Това е доста огромна крачка ", уточни Николай Костов, ръководител на Асоциацията на притежатели на аптеки.

Решението е взето от Надзорния съвет на Касата и среща одобрение и от Финансовото министерство, и от Здравното. Поевтиняването на общо 52 групи медикаменти от 1-ви април ще се случи по явен проект. 

" Безплатни стават така наречен референтни медикаменти – това са най-евтините в групата. На всички останали цената ще намелее фрапантно. Първо се усилва реимбурсацията, второ – при тях аптеките нямат право на надценка. Колкото е по-скъпо едно лекарство, толкоз в по-малка степен ще го заплаща Касата ", разкри още Костов.

Лекарите са на мнение, че това би трябвало да се случи и за други групи медикаменти. " В подобен лист можем да включим и медикаменти за лекуване на сърдечна непълнота. Също по този начин и антикоагулантите, а може да се мисли и за някои медицински произведения ", изясни доцент Трайков.

" Така както е в другите системи в целия Европейски съюз, когато това се предписва от персоналния доктор, вие отивате с една рецепта, плащате една минимална такса и си получавате медикаментите, които ви се поставят за лекуването – било пневмония, било сърдечна непълнота ", акцентира доцент доктор Красимира Христова.

Промяната ще влезе в действие откакто и Националният съвет по цени и реимбурсиране вземе решение по въпроса и измененията бъдат вписани в Позитивния лекарствен лист, написа Нова. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР