Важна новина за всички българи! 1077,65 лева вместо досегашните 933

...
Важна новина за всички българи! 1077,65 лева вместо досегашните 933
Коментари Харесай

ВАЖНО! КНСБ обяви радостна новина за работещите българи

Важна вест за всички българи! 1077,65 лв. вместо досегашните 933 би трябвало да бъде минималната работна заплата за страната за 2025 година. Това оферират от КНСБ, базирайки се на данни от личните си планове.

От синдиката прецизират, че до 1 септември е законовият период, в който общественият министър Ивайло Иванов би трябвало да приготви държавното разпореждане. В документа би трябвало да бъде записан новия размер.

Междувременно, от Института за пазарна стопанска система се оповестиха за промени в механизма за установяване на минималната заплата. Като мотив те показват, че има огромни районни и отраслови разлики в съотношението сред нея и междинната заплата.

Съгласно наредбите на Кодекса на труда, минималната работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира до 1 септември на настоящата година. Тя е 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата година.

Всички нужни за сметките данни към този момент бяха оповестени от Националния статистически институт.

От КНСБ прецизираха някои обстоятелства. Тъй като 1 септември е неделя, е допустимо новият размер на най-ниското заплащане да стане явен още на 30 август в петък. В разбор на Института за пазарна стопанска система се показва, че използването на новия механизъм фиксира минималната заплата за 2024 година на 933 лева Това докара до нарастване от 153 лева за една година – най-голямото нарастване през последните 25 години. Сметките на специалистите в Института също демонстрират сумата 1077 лв. за следващата година. Това са144 лв. повече по отношение на настоящия размер.

Анализът сочи, че растежът на годишна база е по-малък – 20% за 2024 година и 13% за 2025 година Това дава отговор на забавянето на растежа на междинните заплати и успокояването на възходящата динамичност на пазара на труда. Наред с това подхожда и на по-бавния общ стопански напредък.

От Института акцентират, че огромните отраслови и районни разлики в изискванията на пазара на труда изискват да се мисли в посока на въвеждане на диференциация. Тя би трябвало да е такава, че да не разреши на минималната заплата. А точно – с нападателния си растеж да се трансформира в прекомерно огромна преграда.

SafeNews напомня, че още предходната седмица новият размер на минималната работна заплата беше посочен от основния икономист на КНСБ Любослав Костов.

„ Това са 147 лв. повече, в сравнение с е сега или 15.7% растеж

Това би трябвало да се случи, защото е настоящо законодателство в Кодекса на труда и няма връзка с транспонирането на директивата “, уточни още Костов.

Източник: КНСБ

 

Още вести четете в: България За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР