Важна информация за зрелостниците само 5 дни преди матурата по

...
Важна информация за зрелостниците само 5 дни преди матурата по
Коментари Харесай

5 дни преди матурата по БЕЛ: Нови правила и критерии за оценяване на зрелостниците


Важна информация за зрелостниците единствено 5 дни преди матурата по български език и литература. Нови правила и критерии за оценяване ги чакат на изпитите след 12 клас.

До този миг те можеха да избират дали да пишат есе или интерпретативно съчинение върху едно прозведение.

Сега ще имат избор сред две разнообразни тематики според от това какъв текст ще основат.

За разлика от предходни години творбите, включени в изпита, са доста по-малко - 27, а не 97. Всички те са изучавани в учебно заведение.

По-висок резултат се изисква обаче, с цел да бъде сполучлива матурата.

Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 точки, които носят оценка „ Среден (3)”.

Досега за това бяха нужни 23 точки, които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор. Общият брой на въпросите остава неизменен – 41.

С избираем отговор обаче към този момент ще бъдат единствено 22 от тях – с осем по-малко от предходната година.



Виктор Бонжолов се готви да кандидатства за компетентност „ Филмово и телевизионно продуцентство” в НАТФИЗ, само че преди този момент би трябвало да се оправи с матурите. Приема позитивно разновидността на просветителното министерство за три пъти по-малко творби за външното оценяване. „ От една страна мога да кажа, че това е добре, тъй като тези 27 произведения са разграничени на 9 тематики, които ни разрешават по този начин да създадем параленост, примерно тематиката „ Родно и чуждо” можем да я забележим в три творби, което е доста огромно облекчение за нас”, споделя Виктор.

От позицията на учител по български език и литература, учителят му Захари Мишев не харесва измененията, само че признава, че са в интерес на учениците.

„ Ще бъдат облагодетелствани по този метод, тъй като за никого не е загадка, че в днешно време се чете сякаш все по-малко, само че въпреки това пък този, който отново споделям има интерес ще откри време да прочете и това, което е отпаднало”, споделя той.



Новостите в матурите са следстие от измененията в образователните стратегии, а упованията са за по-грамотни възпитаници.

Съчинението или есето ще носят най-вече 30 точки, а затворените въпроси – 22.

До 17 май се издават служебни бележки за допускане до матурите, в които се показват постройките и залите за полагане на съответните изпити.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР