Важна част от нашата обща енергийна политика и подходи е

...
Важна част от нашата обща енергийна политика и подходи е
Коментари Харесай

Радев: Ядрената енергетика е гарант за надеждна, зелена и безопасна енергия на бъдещето

Важна част от нашата обща енергийна политика и подходи е развиването на нуклеарната енергетика. За нас точно нуклеарната енергетика е поръчител за надеждна, зелена и безвредна сила на бъдещето. Това сподели президентът Румен Радев след срещата си с унгарския президент Каталин Новак, която е на посещаване у нас, съобщи Българска телеграфна агенция.

Според него капацитетът на взаимоотношение сред двете страни в действителност е огромен. България има повече от 45 години опит на безвредно и дейно развиване на нуклеарната енергетика, посочи Радев.

Той означи, че страната ни интензивно работи във връзка с по-голяма съгласуваност, диверсификация и нашарване на пътищата и маршрутите за доставки на природен газ. Президентът напомни, че неотдавна беше пуснат в употреба интерконекторът сред Гърция и България, както и че през вчерашния ден бяха стартирани строителните действия на българска територия на интерконектора " Сърбия - България ". Радев напомни още и подписаното съглашение с Турция за достъп до терминали на полутечен газ и свободен достъп до газопреносната мрежа на Турция.

Относно реализирането на отвесния газов кулоар той означи, че Унгария е била първата страна, която е откликнала на предлагането на България за плана Solidarity Ring (STRING). Тоест, спомагателните количества азербайджански газ, контрактувани с Европейската комисия, по най-бързия и ефикасен метод да доближават Централна и Западна Европа, обединявайки газопреносните мрежи на няколко страни, измежду които е и Унгария, изясни Радев.

Унгария е предпочитан стопански сътрудник, един от водещите вложители в нашата страна и по тази причина имаме общи цели в развиването на нашите търговско-икономически връзки, съобщи още Румен Радев.

Търговско-икономическият продан през последните години пораства непрестанно, само че с изключение на в банковото дело, в туризма, в търговията, вложенията, има възходящ капацитет за развиване на това съдействие във връзките сред икономическите зони, софтуерните паркове, индустриалните паркове, а също по този начин и в развиването на водещи новаторски и научно-изследователски планове, уточни Радев.

Той означи, че с Каталин Новак са разискали и обичайните връзки сред двете страни в културата и образованието, които двете страни ще продължат да развиват и отсега нататък.

Радев изрази признателност към унгарския президент за позитивното отношение и поддръжка към българската общественост в Унгария.

Финансовата помощ и поддръжка на унгарската страна, ориентирани към запазването на езика, националната еднаквост и историческата памет на българската общественост в Унгария са образец за същинско европейско държание, политика и приемливост. Това е значимо да се означи на фона на растящата ненавист и гонене на българската общественост в прилежаща страна, уточни Румен Радев.

Президентът посочи още, че България и Унгария са исторически свързани с дълбоки корени и обичайно другарство, което през днешния ден развиват като съдружници и сътрудници в НАТО и Европейския съюз, въз основата на общи цели и полезности.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР