Важен срок за подаване на заявление към НОИ се удължава.

...
Важен срок за подаване на заявление към НОИ се удължава.
Коментари Харесай

Полезно: Българските пенсионери в Турция да декларират, че са живи до 27 август

Важен период за подаване на заявление към Национален осигурителен институт се удължава. Българските жители, които получават български пенсии в Турция, могат да подадат декларация, че са живи до 27 август.
Тези жители по съглашения сред двете страни, са задължени да заявяват през българските управляващи това два пъти годишно - през месеците януари и юли на съответната календарна година. В тези месеци би трябвало да се явяват персонално пред формален орган в Република Турция за легализация на декларацията за живот.
След заверката оригиналът на документа се изпраща до Националния застрахователен институт (НОИ) у нас и пенсията не се стопира.
Сроковете за приемане на тези домкументи в България са надлежно до 10 февруари - за първото полугодие и до 10 август - за второто. Реално в този момент се удължава точно срокът за второто полугодие.
Ако бъде спряна пенсията, тя може да бъде обновена. Трябва просто да се подаде сходна декларация, заверена от публични органи на Република България в Турция. Такива са: посланиците и консулите на Република България в Република Турция, турският Институт за обществено обезпечаване или други длъжностни лица, избрани от турското вътрешно законодателство - община, кметство, регионална администрация, нотариус и така нататък
Образец на декларацията за живот е налична на интернет страницата на Национален осигурителен институт в графа „ За потребителя “/„ Формуляри “/„ Формуляри и мостри по регламенти “/ „ Образци на декларация за продължение изплащането на български пенсии на лица, живеещи в други страни “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР