Важен елемент от маркетинга и продажбите е да убедиш клиента,

...
Важен елемент от маркетинга и продажбите е да убедиш клиента,
Коментари Харесай

Ботовете купувачи, които могат да убият маркетинга

Важен детайл от маркетинга и продажбите е да убедиш клиента, че на него му е нужно повече от това, което търси. Допълнителните покупки са в основата на едни на процедура научни разработки в подреждането и дизайна на магазините офлайн и онлайн. Всичко това сега работи, само че напълно скоро може да се окаже неефикасно - тъй като е въображаемо за пазаруващи хора. А не за пазаруващи ботове.

Милиарди от тях ще се занимават с покупките както на огромни фабрики, по този начин и на скромни семейства, предсказват анализаторите от Gartner Дон Шайбенрайф и Марк Раскино в своята книга " Когато машините станат клиенти ".

Контекст: Автоматизацията на поръчките към снабдители не е нищо ново в огромните индустриални компании. Там още от 80-те примитивни форми на изкуствен интелект са се занимавали с разбор на наличните елементи и консумативи и оформяне на поръчки за нови доставки в най-подходящия миг.

Днес този вид програмен продукт е извънредно развъртян, само че въпреки всичко му липсва еластичност. Затова в този момент навлизат кардинално нови решения, доста от които са повлияни от AI революцията.

Детайли: Шайбенрайф споделя пред The Register за италианска компания, която е основала виртуална борса, на която оборудването може да афишира търгове и да събира и прави оценка предложения.

Експертът обаче отива дори още по-далеч - той чака потребителите да стартират да си основават лични ботове, които да пазарят вместо тях. Например, описвате пълнените чушки, пилето с ориз и шоколадовия кекс на изкуствения разсъдък и той самичък открива съставките от желаните от вас марки и ги купува онлайн.

Няма причина това да не се случва и през днешния ден - т.нар AI сътрудници като AutoGPT сами извършват поставените им задания благодарение на езикови модели и външни платформи. За момента този тип решения просто са много тромави в някои обстановки и изискват механически знания за приложимост. Въпрос на време е обаче да забележим и комфортни решения за всекидневни задания.

Това е доста притеснително за маркетинг експертите, тъй като те " би трябвало да схванат какъв е логаритъма, с цел да стигнат до твоят кошница с покупки ", разяснява Шайбенрайф. И добавя: " Маркетинг експертите, с които съм приказвал за това, не са радостни, тъй като част от продуктите, които сякаш би трябвало да се отличават, в действителност не се отличават - всичко е едно и също, всичко е маркетинг ".

Какво следва: Една от тактиките, които евентуално ще забележим, ще е да се вършат опити да се повлияе върху базата на AI модела. Представете си SEO оптимизация, само че за изкуствен интелект, който се " тренира " върху голямо количество свободно налично наличие.

Ако там съответните марки се класират добре, ще се увеличи и шансът ботовете да купуват точно тях. Това, обаче, е уравнение с доста незнайни и сигурно маркетинг отделите ще занапред ще вършат доста AI опити.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР