Вагонно-ремонтният завод в Дряново затваря врати. Над 100 души остават

...
Вагонно-ремонтният завод в Дряново затваря врати. Над 100 души остават
Коментари Харесай

Вагонният завод в Дряново затваря врати

Вагонно-ремонтният цех в Дряново затваря порти. Над 100 души остават без работа. Ръководството упреква БДЖ в несъблюдение на контракти. От страна на българските железници също има обвиняване към завода, като те споделят, че има контракт от 2021 година, завършил през април 2023 година, само че той не е изпълнен, макар че са били изплатени 7 милиона лв. за предаването на 15 вагона. Това излиза наяве от репортаж на.

Заводът за вагони в Дряново е едно от двете останали предприятия у нас, което работи с БДЖ. В него са издигнати всички пътнически вагони за родната железница преди повече от 30 години.

Според шефа на завода Валери Димитров през 2021 година стартира контракта договора и тогавашното управление обезпечава в бърз порядък да се изплати сумата по задатъка. " В рамките на доста къс период от време, в порядъка от 8 месеца, ние разработихме техническа и софтуерна документи, която разрешава изработването не на 15, а на 100 вагона.

" През декември същата година показахме прототипа, само че възложителят не участва. Впоследствие се стигна до закъснение заради пандемията и забавени поръчки от външни контрагенти, защото ние внасяме артикули, които в България не се създават ". Това разяснява в ефира на малкия екран Димитров. 

Договорът по публичната поръчка за 15 вагона е на обща стойност 26,6 млн. лева без Данък добавена стойност - по 910 000 евро или 1 779 000 лева на вагон.
 Със 186 км/час: Българските вагони
Със 186 км/час: Българските вагони " Сокол " покриха тестванията, само че ще ги строят служащи от Пакистан, Индия и Малайзия

Вагонът " Сокол " дава отговор на всички нужни условия заложени в техническите характерности на възложителя-БДЖ-ПП ЕООД

Тоя декларира още, че са поискали от БДЖ да се промени графика, тъй като имало забавяния. " Не сме желали да се усилва цената или нещо друго ", споделя той и разясни, че ще бъде стартирана процедура против БДЖ.

От БДЖ разясняват, че претенциите на завода към тях са неоснователни, защото са били направени задоволително взаимни отстъпки. Изплатена била и към 30% от обещаната сума по контракта. Така, от понеделник БДЖ продължава да няма нови вагони, а над 100 души, които могат да ги изработят - остават без работа.

" Вагонен цех - Интерком " АД в Дряново има 103-годишна история. Преди няколко българският вагон " Сокол " покри сполучливо тестванията в сертифицираща организация " АФЕР " в Румъния и потвърди, че дава отговор на всички нужни условия, заложени в техническите характерности на възложителя-БДЖ-ПП ЕООД. Модернизираният вагон от план " Сокол " е рециклиран пътнически вагон и е първият от общо 15 за потребностите на БДЖ, чиято реорганизация беше предоставена на предприятието в Дряново. 
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР