Вагнер не е единствената, а само най-видимата руска паравоенна формация.

...
Вагнер не е единствената, а само най-видимата руска паравоенна формация.
Коментари Харесай

Златни момчета на ГРУ. Пет въпроса за Вагнер и новите руски паравоенни организации

" Вагнер " не е единствената, а единствено най-видимата съветска паравоенна групировка. Често я назовават " частна военна компания ", само че това наименование не е точно. Какви са връзките на " Вагнер " с съветското разузнаване и по какъв начин тази военна единица се трансформира в съществена съветска мощ в Украйна?

Тя донесе на Русия някои от главните ѝ триумфи в Украйна като завладяването на пристанищния град Мариупол. На основателя си Евгений Пригожин донесе в допълнение въздействие. Става дума за паравоенната организация " Вагнер " , която се оказва едно от главните съветски подразделения във войната против Украйна.

Наскоро, че Русия приготвя " различни частни военни компании, които в последна сметка да заменят " Вагнер " в нейната забележителна бойна роля в Украйна ". Вече се появи и информация за основаването на такава военна единица в Крим.

Алтернативи на " Вагнер " в действителност съществуват от години. Всички те постоянно биват наричани " частни военни компании " или " частни армии ". В доста от случаите това определение е неправилно. Какво тогава съставляват " Вагнер " и сходните съветски военни единици? Ще се стигне ли до конкуренция посред им? И каква е връзката им с съветското военно разузнаване?

Свободна Европа потърси отговорите на пет съществени въпроса, свързани с " Вагнер ", от Руслан Трад - откривател по сигурност и непрекъснат помощник в Лабораторията за цифрови проучвания към Атлантически съвет във Вашингтон. Заедно с Кирил Аврамов той е създател и на книгата " Руските невидими армии ", отдадена точно на " Вагнер " и съветските паравоенни организации.
 Моделът  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Частна военна компания ли е " Вагнер "?
Според Руслан Трад изразът " частна военна компания " е неакуратен в тази ситуация на " Вагнер ", макар че публично организацията назовава себе си точно по този начин. " Вагнер " в действителност е част от от военния комплекс на Руската федерация, като данните сочат, че зад формированието стои Главното разследващо ръководство (ГРУ) - централният орган на военното разузнаване на Русия.

Затова и съгласно Трад по-точният термин за подразделения като " Вагнер " е просто военна единица.

" Когато навлезем във вътрешността в структурата на " Вагнер ", виждаме, че огромна част от бойците там са или някогашни, или сегашни военни – хора с военен опит, които са част от съветската войска и по-късно влизат във " Вагнер ", сподели Трад пред Свободна Европа.
В Украйна от февруари 2022 година " Вагнер " работи напълно в съгласуваност с съветската войска
" Всички командири са ветерани, най-много от спецназ (Силите за специфични интервенции на Русия). Самата " Вагнер " работи съвсем постоянно в съгласуваност със спецназ, в това число и във външни интервенции като тези в Африка. А в Украйна от февруари 2022 година работи напълно в съгласуваност с съветската войска ", добави той.

За тесните връзки сред " Вагнер " и държавния боен комплекс приказва и фактът, че от самото си основаване формированието употребява подготвителни полигони, които са или на същия адрес, или в непосредствено съседство с тези на спецназ.
Каква е ролята на " Вагнер " в Бахмут?
Русия се пробва да превземе източноукраинския град Бахмут още от юли 2022 година В края на годината селището се трансформира в една от най-горещите точки по фронтовата линия, като в боевете там Москва е съсредоточила голям брой бойци на " Вагнер ".

По думите на Трад точно те са в основата на доста бавния, само че непрестанен прогрес на съветските елементи в града.

" Вагнер " се оправи прелестно в Бахмут от военна позиция, само че офицерският състав, който е отвън " Вагнер " и отвън спецназ, направи извънредно огромни неточности. Това се видя и във Вухледар, когато бяха разрушени специфичните елементи поради украинска контраофанзива ", отбелязва Руслан Трад.

" Една от аргументите съветската войска към момента да не е взела Бахмут, са офицерите (от стандартната армия) и грешките в командването ", прибавя той, изключвайки от това число " Вагнер ".

Паравоенната групировка остава съществена мощ в града, само че съгласно него в бъдеще може да бъде пренасочена и в посока Херсон, където също има мощни бойни дейности.
Може ли войната да трансформира Пригожин в " недостижим "?
Дори и преди началото на пълномащабната съветска инвазия в Украйна обаче, Евгений Пригожин, който финансира " Вагнер ", имаше привилегирована позиция в Русия. Заради основната роля на " Вагнер " на бойното поле в Украйна породиха голям брой спекулации, че е допустимо въздействието му да се усили дотолкоз, че той да стане " недостижим ".

Според Руслан Трад обаче това е малко евентуално.

" Имало е и доста по-силни хора на деня ", показва той. По думите му обаче въздействието на предприемача въпреки всичко не би трябвало да бъде подценявано, тъй като Пригожин е " остроумен " и е съумял да сътвори към себе си доста предан кръг от хора.

" Командирите на " Вагнер " и бойците във " Вагнер ", които са в близки връзки със спецназ, поддържат Пригожин на доста равнища. Така че в случай че той бъде отхвърлен в някакъв миг – дали физически или просто го махнат от " Вагнер ", това ще има съществени последствия за самата съветска войска ", счита Трад.
Какво прави " Вагнер " в Судан?
На фона на дейното присъединяване на бойци на " Вагнер " в Украйна обаче се заприказва още веднъж и за наличието на паравоенната формация и в Африка . От години бойци и командири на " Вагнер " са забелязвани в разнообразни страни на континента като Зимбабве, Либия, Мали, Централната африканска република и други.

Този път вниманието притегли Судан, където преди седмица сред формалната войска на страната и мощна военна секта. " Вагнер " и Русия имат наличие в Судан най-малко от 2017 година насам, показва Руслан Трад.

Там " Вагнер " се занимава на първо място с две неща, като първото е да тренира част от военните формирования там, едни от които сега се борят против суданската войска.

Второто е да пази съветските стопански ползи, т.е. достъпа до златните мини на Судан. Те оказват помощ на Москва да заобикаля глобите, като златото се транспортира през Иран към Каспийския район и оттова към Русия, споделя Трад.

По думите му това е обичаен метод за " Вагнер " и Русия, който те следват в доста от страните на африканския континент, в които участват.

" Наричаме го пакет от услуги, нещо като абонамент за мобилен оператор ", споделя откривателят и разяснява: " Местното държавно управление подписва контракт с Русия и Русия дава този пакет от услуги. А " Вагнер " е част от него. Това се случи и в ЦАР ".

Освен към суданските златни мини, Русия демонстрира и различен интерес - към Червено море, което е главен търговски кулоар. През ноември 2020 година съветският президент Владимир Путин сподели, че Русия ще построи оборудване за военни кораби на най-голямото пристанище в Судан по контракт за 25-годишен лизинг.
Конкурира ли се " Вагнер " с новите съветски паравоенни организации?
" Вагнер " обаче надалеч не е единствената сходна неофициална съветска военна единица. Различни паравоенни формирования съществуват от доста години, като следват същия модел, който следва и " Вагнер " - обявявани са за " частни военни компании ", макар че са следени от ГРУ или от Федералната работа за сигурност (ФСБ).

Заради някакъв тип сполучлива мистификация обаче точно " Вагнер " се трансформира в най-познатото име от всички.
" Вагнер " са считани за златните момчета. Те са най-видимото сходно формирование, само че надалеч не единственото
" Вагнер " са считани за златните момчета, по този начин да се каже. Те са най-видимото сходно формирование. Те постоянно са получавали доста извънредно наличие от съветската войска – в това число превозване, както е в Либия и Сирия, където употребяват самолети на съветската войска ", показва Трад.

Изследователят удостоверява и информацията за образуването неотдавна на нова сходна военна единица в Крим. Тя съществува под името " Конвой " и зад основаването ѝ стои съветският водач на окупационните сили в Крим.

Според Трад " в нея няма нещо особено от чисто военна позиция " и тя най-вероятно ще води война в Запорожие и може би Херсон.

По думите му към този момент няма индикации, че ще има някаква конкуренция сред " Вагнер " и новото формирование, тъй като те имат напълно разнообразни цели на бойното поле. За Кремъл обаче съществуват и опасности.

" Това може да е нож с две остриета за сигурността вътре в самата Русия. Ако имаме разтрошаване на дребни единици, които да работят сами за себе си и да са лоялни на този, който им заплаща, а не на офицерите в Кремъл, това ще е проблем. Но към този момент и " Конвой " следва по-скоро модела, който обсъждаме – модел, следен от военното разузнаване. "
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР