Вагнер е името на наемниците на Путин. Станаха известни с

...
Вагнер е името на наемниците на Путин. Станаха известни с
Коментари Харесай

Вагнер: Бруталната частна армия на Путин се завръща в Украйна

" Вагнер " е името на наемниците на Путин. Станаха известни с дейностите си през 2014 година  в Украйна, когато техни членове се включиха в силите на проруските сепаратисти. Сега още веднъж са там. 

Твърди, че към 10 000 членове на " Вагнер "  са ситуирани в Сирия, Либия, Судан, Централноафриканската република или в Мали, където безусловно разграбват страната. " Групировката употребява слабостта на избрани страни, с цел да се настанят (там) и да подсилят съветското въздействие в Африка ", сподели наскоро френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Той дефинира бойците от " Вагнер " като бивши съветски бойци, въоръжени от Русия и ползващи съветска логистична поддръжка.

Кремъл има друга версия и публично ги класифицира като независима частна охранителна компания.

През февруари 2018 година в Хашам, Сирия, американската войска ликвидира сред 200 и 300 войници от групировката, която изненадващо прави опит да нападна позициите на Съединени американски щати в района. Руската войска, която по това време разполага с директна информационна линия с американските войски, не предизвестява, че това са нейни жители. Министерство на външните работи на Русия омаловажава случая и твърди, че са починали не повече от петима наемници. Москва не припознава случилото се като пряк боен конфликт със Съединени американски щати, който можеше да докара до извънредно тежки последствия. 

Експертите обаче считат, че групировката е част от съветската хибридна война. Тактиката е проста - Москва отхвърля всевъзможни връзки с наемниците, позволявайки им да се намесват във военни спорове, без Русия да носи отговорност.

След разполагането на части на " Вагнер " в Сирия и титуловането им като " ловци на Ислямска страна ", към бойците стартира да се гради един тип мистицизъм, съпроводени от прослава на метода им на живот в обществените медии. Използват се голям брой препратки към скандинавската и езическата митология, а самите членове на групата се назовават ​​„ музиканти “. Името " Вагнер " идва от прякора на създателя им - Дмитрий Уткин. Той не го избра от интерес към класическата музика, а към „ Третия райх “ и обичания композитор на Хитлер.

Уткин е " украсил "  тялото си с разнообразни нацистки татуировки - в това число нашивки на SS върху врата.

Колкото и Кремъл да отхвърля връзка с " трупата ", в интернет могат да се намерят снимки на Уткин и Владимир Путин. 51-годишният водач на " Вагнер " се появява през 2016 година на банкет в Кремъл като притежател на четири военни ордена " за геройство ". 

Другият човек, свързван с бойците от " Вагнер ", е Евгений Пригожин, известен и като „ готвача на Путин “, така като организира кетъринга за държавните събития на Кремъл. Пригожин е и индивидът, който финансира така наречен фабрика за тролове на Русия - така наречен Агенция за интернет проучвания, чиито чиновници се занимават с всеобщото разпространяване на агитация и дезинформация в обществените мрежи. Той е глобени от Съединени американски щати и от Европейски Съюз поради ролята си във войната в Украйна, намесата в президентските избори от 2016 година и други нарушавания. 

На " Вагнер " не би трябвало да се гледа като на единна организация. „ Вагнер е по-скоро съзвездие от краткотрайни наемни групи “, изяснява Кандис Рондо, шеф на програмата Future Frontline в американския мозъчен концерн New America. Те работят под разнообразни имена, което улеснява Кремъл да отхвърля връзки стях.

Според украинската Военна разследваща работа по част от починалите руснаци към този момент са открити идентификационни знаци на арабски и френски език, което е доказателство, че става дума за наемна армия.

Украинските секрети служби също по този начин наскоро оповестиха, че имат данни 400 бойци от " Вагнер " да са били ангажирани с атентати срещу президента Володимир Зеленски - става дума за няколко опита. Според английския " Дейли телеграф " те евентуално са взели участие и в офанзива против военната база в Яворв, Лвовска област.

Наемниците на Вагнер притеглят вниманието освен с особения си статут, само че и с характерната си свирепост. 

В Сирия се твърди, че са обезглавили и изгорили беглец от сирийската войска, в Либия - че са простреляли трима цивилни и са сложили мини в жилищни региони, като убиват или раняват съществено десетки поданици.

В Централноафриканската република са упрекнати от Организация на обединените нации в случайни арести, изтезания и всеобщи изтезания.

В обществените мрежи постоянно могат да се намерят следи от това как се вербуват наемници за армията на Уткин. 

„ Със сигурност " Вагнер " поддържа връзки с неонацисти “, споделя Адам Хадли, шеф на Tech Against Terrorism, основана в Лондон неправителствена организация. От тази гледна точка твърдението на Кремъл, че денацифицира Украйна, няма никакъв смисъл, изключително като се има поради дребната част от десните екстремисти, воюващи на украинска страна. „ Дезинформацията и терористичните действия просто се припокриват “, продължава той.

Твърди се, че Русия към този момент е търсила бойци от Сирия и Либия, с цел да укрепи украинския си фронт: „ Забележително е, че в този момент Путин пита за милициите, подготвени от личните му наемници. Това е още една индикация, че Русия изпитва усложнения “, споделя Рондо. „ Използването на бойци от други райони на света постоянно усилва и вероятността за военни закононарушения “.

" Русич " е крайнодясна милиция, обвързвана с " Вагнер ". В Instagram могат да се открият изявления от края на 2021 година, които демонстрират идно разполагане на Русич в Украйна. Tech Against Terrorism, също открива няколко препратки към скорошни действия на " Русич " и на " Движението на Руската империя ", друга неонацистка група, класифицирана като терористична от Съединените щати. На 15 март проруски сепаратисти се снимат със знаме на имперското придвижване.

Наемниците се вербуват главно в обществените мрежи, където те ползват имена, разнообразни от „ Вагнер “, за да заобиколят логаритмите и филтрите за наличие - например „ Ястребите “. 

Колко съветски наемници вече са починали в боевете  в Украйна, не е ясно. Дори и в гибелта си обаче, те носят изгода за Кремъл, тък като не се появяват в статистиката на руснаците, която евентуално по този начин или другояче е фалшифицирана. Официално те не са на фронта от името на Кремъл.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР