Въглищата се завърнаха в Германия тази година, като най-голямата икономика

...
Въглищата се завърнаха в Германия тази година, като най-голямата икономика
Коментари Харесай

Въглищата се завръщат в Германия

Въглищата се завърнаха в Германия тази година, като най-голямата стопанска система в Европа се връща към мръсното гориво, с цел да премине през енергийна рецесия, проучва Ройтерс.

Повече от една трета (36,3%) от електрическата енергия, подадена в немските електрически мрежи сред юли и септември, идва от електроцентрали, захранвани с въглища, спрямо 31,9 % през третото тримесечие на 2021 година, съгласно немската статистическа работа Destatis.

Дълго демонизирани от партията на Зелените в Германия, която управлява някои от висшите министерства в държавното управление, въглищата трябваше да бъдат отстранени до 2030 година, само че войната в Украйна и ограничението на износа на газ ги върнаха на " бял кон ".

Производството на сила от въглища се е повишило с 13,3% на годишна база до 42,9 тераватчаса (TWh) през трите месеца юли-септември, през които общото произвеждане на електрическа енергия в Германия - 118,1 TWh - изостава от същия интервал на 2021 година 0,5 %, сподели Destatis.

Производството на електрическа енергия от газ леко се увеличи макар високите цени, до момента в който производството на вятърна и водна сила беше незадоволително, а вътрешното нуклеарно произвеждане също спадна през интервала юли-септември.

Последното се дължи на обстоятелството, че единствено в Германия остават единствено три работещи реактора спрямо шест година по-рано, откакто Германия реши да се откаже от нуклеарната енергетика след повредата във Фукушима.

Под опасността от дефицит на газ някои въглищни централи, които бяха затворени или останаха в леден запас, се върнаха още веднъж на пазара в Европа тази година, само че в множеството страни това завръщане е много непретенциозно.

" Само в Германия, с 10 гигавата (GW), връщането им е в забележителен мащаб. Това усили производството на електрическа енергия от въглища в Европейския съюз, което се чака да остане на тези по-високи равнища за известно време ", се споделя в отчет на Международната организация по енергетика (МАЕ).

Световното ползване на въглища доближи рекордно високо равнище от над 8 милиарда тона тази година, като Германия бележи едно от най-големите нараствания от 19%, или 26 милиона тона, по отношение на 2021 година, споделиха от МАЕ.

Вместо да затвори електроцентрали за 1,6 гигавата (GW), работещи с лигнитни въглища, до края на 2022 година, както беше планувано, немското държавно управление промени наредбите, с цел да разреши работата им до март 2024 година

Германия сътвори " запас за заменяне на газ " с общ потенциал от 11,6 GW. Това включва 1,9 GW лигнитни въглища и 4,3 GW електроцентрали на каменни въглища, които могат да се върнат на пазара до 2024 година, се споделя в отчета на МАЕ. Отложено е извеждането от употреба на 2,6 GW мощности на каменни въглища и 1,2 GW мощности на лигнитни въглища.

Откакто Destatis стартира да събира статистика през 1990 година, 2022 година евентуално ще бъде първата, в която Германия ще бъде чист експортьор на електрическа енергия за Франция, а не противоположното, се споделя в известието.

Въпреки това МАЕ добави, че заради предстоящото повишаване на производството на електрическа енергия от възобновими източници и възобновяване на производството на нуклеарна сила във Франция, Германия би трябвало да се върне като чист вносител на електрическа енергия през идващите няколко години.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР