Въглеродните пазари, които с години не се приемаха добре, най-накрая

...
Въглеродните пазари, които с години не се приемаха добре, най-накрая
Коментари Харесай

Въглеродните пазари стават глобални

Въглеродните пазари, които с години не се одобряваха добре, най-сетне се трансфораха в един от най-разпространените принадлежности в битката с климатичните промени. До края на 2021 година над 21% от международните излъчвания са били покрити от някакъв тип въглероден налог спрямо 15% през 2020 година Все повече бизнеси би трябвало да заплащат на регулаторите за правото да освободят един звук въглероден диоксид в атмосферата. Инвеститорите също демонстрират интерес - търговията на тези пазари се е покачила предходната година със 164% и е достигнала до 760 милиарда евро (897 милиарда долара).

Това без подозрение са чудесни вести. Въглеродните квоти подсигуряват, че фирмите, които изгарят повече изкопаеми горива, са в неподходящо конкурентно състояние, а зелените нововъведения са възнаградени. В същото време приходите от продажбата на въглеродни квоти могат да бъдат реинвестирани във възобновима сила или други благородни инициативи по преценка на държавните управления.

Проблемът е, че доста дребен брой пазари действат както е планувано. От 64-те въглеродни такси и системи за търговия на излъчвания (ETS), които действаха през 2021 година, единствено нищожно количество, покриващо 3.8% от излъчванията, оценяваха нездравословните излъчвания над 40 $ за звук, което Carbon Price Leadership Coalition, група от бизнеси и държавни управления, пресмята като минималната обществена цена на въглерода (мярка за вредите, нанесени на международното богатство от увеличението на емисиите). И тази оценка в реалност може да е прекомерно великодушна - икономистите я пресмятат на над 200 $. Много въглеродни пазари са прекомерно евтини, с цел да имат резултат.
Реклама Колко добре работят
Повечето схеми действат на правилото " ограничение и търговия ". Регулаторите слагат общо равнище на позволените годишни излъчвания - ограничението - и продават тези квоти на търг на фирмите, включени в схемата. Бизнесите по-късно могат да търгуват квотите между тях, поставяйки цена на въглеродния диоксид. Някои ETS разрешават на финансовите компании, като да вземем за пример хедж фондове, да търгуват за лична сметка, само за облага.

Най-добрите пазари слагат висока цена на въглерода с помощта на ниския предел, който с времето става все по-нисък, и това съставлява мощен тласък за въвеждане на зелени практики. Те също по този начин покриват необятен набор от стопански действия, позволявайки на участниците да избират сред изгарянето на бензин в колите, въглища в доменните пещи или природен газ в електроцентралите. Широкият обсег подсигурява, че комерсиалните системи откриват най-евтиния метод за понижаване на излъчванията, понижавайки общите разноски на обществото за битка с изменението на климата.

Много от схемите обаче се провалят и по двата критерия. Причината е явна - добре функционираща ETS изисква политически кураж. Подобно на налозите, въглеродните пазари трансферират запаси от частния бранш към страната, което нервира последователите на концепцията за дребната страна. По-високите цени на въглерода също по този начин могат да повишат потребителските цени, ядосвайки гласоподавателите, като в това време понижават маржовете на фирмите, които вършат дарения на политическите партии. Колко са амбициозни въглеродните пазари е " израз на политическата воля ", декларира Далас Бъртроу, началник на самостоятелния комитет, който реализира контрол над калифорнийската скица за търговия. Много постоянно тази воля липсва.
Проблемите
Промяната на политическите ветрове може от време на време да нанесе съдбовен удар на зараждащите се пазари на въглеродни излъчвания. Австралия да вземем за пример се отхвърли от личната си скица през 2014 година, откакто дясноцентристката Либерална партия направи премахването на " въглеродния налог " детайл от предизборната си акция.
Реклама
По-често политическото напрежение кара държавните управления да създадат всичко допустимо, с цел да поддържат цените ниски. На 18 май Европейската комисия под натиска на страните от Европейски Съюз, притесняващи се от покачващите се цени на електрическата енергия, съобщи, че ще продаде спомагателни 200 млн. квоти (в момента 1.45 милиарда са в обръщение). Цените на въглерода в схемата на Европейски Съюз, втората по величина в света, неотложно паднаха от 90 евро (97 долара) за един звук до към 80 евро. Други схеми са били наводнени с разрешителни през цялото време. Китайската ETS, почнала активност предходната година, е най-голямата в света. Но с цена, достигаща 60 юана (9 долара), не способства за понижаване на излъчванията, споделя Ян Цин от компанията за данни Refinitiv.

Вторият проблем е, че браншове от стопанската система постоянно са изключени от системите за търговия на излъчвания. Индустриалните компании настояват, че включването им в мощна ETS дава незаслужено преимущество на експортьорите от страни с по-ниска цена на въглерода, заради което Европейски Съюз и други оферират на домашните си първенци избран брой безвъзмездни квоти. Въпреки че задачата им е да предотвратят " въглеродния теч ", при който металургичните компании да вземем за пример се реалокират от области със прецизни правила за излъчванията към такива с по-облекчени стандарти, сходни привилегии понижават успеваемостта на схемите.
Търговията на тези пазари през предходната година се е покачила със 164% до 760 милиарда евро. Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Крипто 3 Политика 1 Политика 2 Политика 3 Свят 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Отбрана Реклама
Потребителите също постоянно биват защитени от високите цени на въглерода. Транспортът и постройките, където по-високите цени ще бъдат трансферирани непосредствено към гласоподавателите, са изключени от европейската скица. Други се оправят по-добре - калифорнийската система, най-изчерпателната от по-големите ETS, покрива 80% от излъчванията на щата. Доходите от продажбата на въглеродните квоти частично се употребяват за субсидирането на продажбата на електрически коли.

Други пазари са с даже още по-ограничен обсег. Регионалната самодейност за парникови газове (RGGI), подкрепена от 11 северноамерикански щата, покрива единствено производството на електрическа енергия. По сходен метод действа и китайската национална система (предвид размера на китайската стопанска система тя въпреки всичко покрива 7.4% от международните емисии).

Понякога казусът е в това по какъв начин се броят излъчванията. Китай не слага ограничаване на общото количество излъчвания, което може да се повиши дружно с търсенето на електрическа енергия, а на въглеродния интензитет на производството на електрическа енергия. Нейната ETS също по този начин е затруднена от неприятното събиране на данни.
Нужда от усъвършенстване
Подобряването на действието на пазарите на въглеродни излъчвания е по-скоро политическо, в сравнение с икономическо предизвикателство. Нито намаляването на ограничаването на общите излъчвания, нито покриването на повече браншове се нуждае от надълбоко преосмисляне на дизайна на въглеродните пазари. Вместо това компликацията е в построяването и запазването на поддръжката за ограничения, които оскъпяват множеството стопански действия. Същото се отнася и до други удобни за климата ограничения, споделя Бен Калдекот от Оксфордския университет: Англия от дълго време не съумява да увеличи акцизите върху бензина в сходство с инфлацията, което коства на държавното управление милиарди.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Радостното обаче е, че инерцията на въглеродните пазари, наподобява, е самоподдържаща се. Европейски Съюз обмисля така наречен механизъм за поправяне на границите на въглеродните излъчвания, който ще накара вносителите в Европейски Съюз да платят разликата сред съответната задгранична цена на въглеродните излъчвания и цената на съюза. Не единствено че това ще отстрани основанието за безплатните разрешителни за производството в Европа, то също по този начин ще насърчи страните, които желаят да изнасят за Европейски Съюз, да приближат цените си на въглеродните излъчвания до тези на съюза.

Създаването на по-големи пазари посредством свързването на две или повече ETS също може да помогне да се запушат въглеродните течове. Разбира се, това е целесъобразно от научна позиция - един звук въглерод е също толкоз нездравословен в една страна, колкото и във всяка друга. Това също по този начин ще направи въглеродните пазари по-гъвкави, което спомага за образуването на по-верни цени. В резултат на това са се появили районни структури. Калифорнийската ETS е била обвързвана с тази в Квебек от 2014 година Швейцарската ETS се сплоти с европейската през 2020 година Пенсилвания ще стане 12-ият щат, който ще се причисли към RGGI. И макар че Англия реши да сътвори своя лична скица след напускането на Европейски Съюз, повторното присъединение към районната скица би трябвало да бъде много безпроблемно.

След като все по-голяма част от международната стопанска система е покрита от ETS и въглеродният налог завоюва утвърждение, изоставащите, а не тези, които са ги внедрили по-рано, ще бъдат неконкурентоспособни. Заплахата, наподобява, прави работа. След като се съпротивляваше с години, Япония се готви да вкара народен въглероден пазар през септември. Някои американски законодатели също стартират да преглеждат още веднъж въпроса за ценообразуването на въглеродните излъчвания, даже и единствено тъй като тяхната страна е по-екологична от доста от комерсиалните им сътрудници, а налозите върху въглеродните излъчвания могат да бъдат комфортен мотив за протекционистични ограничения. Ключът към построяването на поддръжката за декарбонизация, споделя Бъртроу, е да се " основат спечелили ". В страна, в която критикуването на Китай е по-популярно от екологията, няма да навреди на идеята, в случай че се натрупат точки за сметка на противника.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Свързани публикации мнения и разбори Зелената договорка на Европейски Съюз - всичко, което би трябвало да знаете Какви са европейските зелени политики и регулации, кой е обиден, какви схеми за финансиране има и какви са периодите за реализиране на задачите към публикацията Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР